Gazdaság

2008.04.02. 02:29

<u>Közép-Dunántúl háza tája</u>

<b>Veszprém</b> - Áprilisban a közép-dunántúli régió a házigazdája a Vizek éve akciónak. Többek között a pápai és komáromi gyógyfürdő, a Velencei-tó, illetve a királyi régió szálláshelyei különböző kedvezményekkel csábítják ide az utazókat.

Kiss Nikolett

A 2006-os Nagy ízutazás és a 2007-es Zöldturizmus éve sikerére alapozva az idén is folytatja tematikus évad koncepcióját a magyar lakosság felé irányuló kommunikációban a Magyar Turizmus Zrt. 


A magyarok túlnyomó többsége szerint az ország gyógyfürdői világhírűek

Ezúttal a vizet: ősszel, télen és tavasszal a gyógy- és wellnesslehetőségeket, nyáron pedig az élővizeket állítja belföldi marketingtevékenységének fókuszába. A termék kiválasztását indokolja az egészségtudatosság növekedése, valamint az, hogy a különböző motivációval történő belföldi utazások között a vízparti üdülésnek és az egészségturizmusnak kiemelt szerep jut: a belföldi fő utazások leggyakoribb motivációja (39,7 százalék) a vízparti üdülés. 

A marketingszervezet tavaly felmérést végzett a magyar lakosság körében a különböző vízhez kötődő utazásokkal kapcsolatos szokások és utazási tervek megismerése érdekében. 

A megkérdezettek többsége szívesen venne vagy vesz részt többnapos belföldi vízparti utazáson, szereti a halételeket, és érdeklődést mutat a vizek, vízpartok élővilága iránt is. A magyarok túlnyomó többsége szerint Magyarország gyógyfürdői világhírűek, és a hazai termál- és gyógyvizek számos betegséget orvosolnak, miközben a vizek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások alkalmasak a betegségmegelőzésre is. 

A strandfürdőkről és az aquaparkokról is kedvező képet alkottak a felmérésben részt vevők. A felmérés eredményei igazolják, hogy hazai vizeink érdekesek és értékesek a belföldi utazók számára. 

A jelenleg kisebb érdeklődést mutató szegmensek vagy az anyagi okok miatt nem utazó csoportok esetében különösen nagy szerepe lehet a különféle kedvezményeknek. 

Hazánk természeti értékei közül kiemelt figyelmet érdemelnek a gyógyforrások, termálvizek. Nemzetközi összefüggésben hazánk az első öt, termálvízben leggazdagabb ország közé tartozik Japánt, Izlandot, Olaszországot és Franciaországot követően. 

Magyarországon jelenleg összesen 1372 termálvízkút van, 385 településen működik termál-, illetve gyógyvizű fürdő, 221 minősített ásványvíz, illetve 203 gyógyvízforrás, 13 gyógyhely, 56 minősített gyógyszálló, 66 minősített gyógyfürdő, öt gyógybarlang, öt gyógyiszaplelőhely és egy mofetta (szárazfürdő) található. 

Az idei év központi témájának kiválasztását megelőzte egyébként a hazai turisztikai szakma véleményének felmérése is. A királyi régióban tegnaptól a három egyenlő négy akció keretében 24 szálláshelyen a negyedik éjszakát ajándékba kapják az akcióban hétfőtől csütörtökig a szállást foglaló vendégek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!