Gazdaság

2008.04.15. 02:29

<u>Sztárok szakmai versenye</u>

<b>Budapest</b> - A Szakma sztár fesztivál keretében a Szakma kiváló tanulója versenyen tizenhat szakmában mérik össze tudásukat az ország szakiskolai tanulói a nyilvánosság előtt április 23-a és 25-e között Budapesten, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontjában.

Tremmer Tamás

A nagyszabású versenyről és a megújuló szakképzésről dr. Szilágyi Jánossal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Oktatási és Képzési Igazgatóságának vezetőjével beszélgettünk. 

- A verseny egyik legfontosabb üzenete, hogy a saját környezetében az is lehet sztár, aki magas színvonalon űzi a szakmáját. A másik jelmondatunk, hogy egy jó szakma felér egy diplomával - mondta el lapunknak Szilágyi János. 


Tizenhat szakmában mérik össze tudásukat az ország szakiskolai tanulói

- Nem kell külön magyarázni, hogy mennyire így van ez, különösen ma, amikor a pályakezdő diplomásoknak évekig nincs esélyük elhelyezkedni. A Szakma sztár fesztivál, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) rendkívül fontos állomása annak a sok éve tartó munkának, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakképzés megújítása érdekében végez - mutatott rá. 

- Magyarországon a szakiskolai tanulói létszám az elmúlt tizenöt évben a felére esett vissza. Ez abból is ered, hogy rendkívül alacsony a kétkezi munka presztízse, bizonyos szakmákban már a gazdaság versenyképességét is veszélyezteti a szakemberhiány, ugyanakkor a divatos szakmákban jelentős túlképzés folyik. 

Ezzel összefüggésben alakult ki a szakképzés korszerűtlen szerkezete, amely alig alkalmazkodik a gazdaság munkaerő-szükségleteihez. Amióta a kamara aktív szerepet kapott a szakképzés megújításában és a tizenhat szakmában részt vesz a képzés irányításában, rájöttünk, nem elég csak rámutatnunk a problémákra. 

Új formákat is kell keresnünk ahhoz, hogy a szakképzés társadalmi elismertsége növekedjék. Ebbe a sorba tartozik a Szakma sztár fesztivál, amelyet szándékosan a World Skills és a EuroSkills mintájára szervezünk. 

Korábban az SZKTV-t egy iskola szervezte, majdhogynem zárt kapuk mögött, meglehetősen változó színvonalon. Az első ilyen nagyszabású fesztivál fontos momentuma, hogy a versenyek, egy-egy szakma országos döntői is a nagy nyilvánosság előtt zajlanak, ezáltal mind a pályaválasztás előtt álló fiatalok, mind a piaci szereplők tájékozódhatnak a szakképzés jelenlegi kínálatáról és színvonaláról. 

A tervek szerint kétszáz autóbusz érkezik vidékről a verseny helyszínére, nyolcezer szakmunkástanulóval. Számunkra nem volt kétséges, hogy a korábbi gyakorlaton változtatni kell. 

Arra törekedtünk, hogy az általunk gondozott tizenhat szakmában a verseny valóban a gyakorlatról szóljon. A regionális selejtezőkön - amelyeken mintegy kétezer tanuló vett részt - az írásbeli vizsgaeredmények mellett ugyanúgy beleszámítottak a gyakorlati szintvizsgák eredményei is. 

Nem véletlen, hogy a gyakorlati tudás kapja a főszerepet az országos döntőn is. Nagy örömünkre a verseny mellé állt számos országos hírű, nagy cég, az építőipartól a szolgáltató szektorig - hangsúlyozta Szilágyi János. 

Támogatásuk révén emelkedhet a verseny rangja, amit a díjak nagyságrendje is mutat. A győztes százezer, a második helyezett hetvenötezer, a harmadik ötvenezer forintos jutalomban részesül. 

Nagyon lényegesnek tartom - emelte ki -, hogy ugyanezeket a díjakat a felkészítő tanárok is megkapják. És az sem mellékes, hogy az országos döntőbe jutott tanulók és tanáraik számára nívós, szállodai elhelyezést biztosítunk. 

Ha a köztudatba egy kicsit is beépül az, hogy a tehetséges, jó szakember is képes lehet középosztálybeli szintre felemelkedni, akkor rendkívül nagyot lépünk előre - hangsúlyozta az MKIK oktatási és képzési igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!