Gazdaság

2008.08.11. 02:29

<u>Borongós szezon</u>

<b>Megyei körkép</b> - Az idegenforgalmi szezon kedvező hatásai ellenére is az év első felében magasabb volt a munkanélküliek száma, mint tavaly a hasonló időszakban.

Tremmer Tamás

Veszprém megye munkaerőpiacára március óta kedvezően hat az élénkülő munkaerő-kereslet. A tavaszi hónapokban megrendezett állásbörzék ugyancsak pozitívan befolyásolták a munkaerő-kereslet alakulását, illetve nagymértékben hozzájárultak az álláskeresők munkához jutásához. 

Sokan kapcsolódtak az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) által nyújtott különféle támogatások segítségével is a foglalkoztatásba, illetve a későbbi elhelyezkedés reményében - piacképesebb szakma megszerzése céljából - munkaerő-piaci képzésekbe. 

Az idényjellegű foglalkoztatás, illetve a fél év során megvalósuló létszámbővítések jótékony munkaerő-felszívó hatása azonban nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni a munkaerőpiacot érő negatív folyamatokat (megyei, valamint más megyei székhelyű cégek Veszprém megyei lakhelyű munkavállalókat érintő csoportos létszámcsökkentései), minek következtében néhány térségben kissé több állás nélküli szerepel a nyilvántartásban, mint tavaly ilyenkor.

A nyilvántartott álláskeresők Veszprém megyei átlagos száma az idei év első felében 13873 volt, mely 0,2 százalékkal magasabb, mint az előző év első fél évében. Júniusban - Pápa és Veszprém térségét kivéve - minden foglalkoztatási körzetben csökkent a nyilvántartottak száma, az egy évvel ezelőttinél azonban - Balatonfüred, Sümeg, Ajka és Zirc kivételével - mindenütt többen voltak. 

A megye kilenc foglalkoztatási körzete közül a legalacsonyabb számban Balatonfüreden (406-an) szerepeltek a regiszterben, míg a legtöbb állás nélkülit (2687-et) továbbra is a megyében a legszélesebb illetékességi területtel rendelkező (a kirendeltséghez 48 település tartozik) Pápa térségében tartották nyilván. 

A szezonalitás pozitív hatása legmarkánsabban évről évre és az idei esztendőben is Balatonfüred körzetében jelentkezik.A szezonalitás pozitív hatása a kilenc foglalkoztatási körzet mindegyikében érvényesült, de a legnagyobb mértékben a Balaton-parti kistérségekben, valamint Zirc körzetében. 

A legszembetűnőbben Balatonfüreden, ahol a februári legmagasabb és a fél év végi legalacsonyabb érték között 2,6-szeres a különbség, de Tapolca térségében is több mint harmadával, míg Zircen és Balatonalmádiban negye-dével apadt a hivatalban nyilvántartottak száma az utóbbi négy hónapban. 

Az év júniusában a megyei kirendeltségek nyilvántartásaiból közel 1,2-szer annyian kerültek ki, mint ahányan regisztráltatták magukat.A munkaerő-piaci helyzetben mutatkozó területi különbségeket jól érzékeltetik az ÁFSZ által alkalmazott relatív mutatók. 

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez (16-64 évesek) viszonyított megyei aránya az idei év júniusának végén (hasonlóan, mint egy évvel korábban) 7,2 százalék, a múlt havinál azonban 0,3 százalékponttal kisebb. (Komárom-Esztergom megyében ez a mérőszám 5,1, Fejér megyében pedig 7,1 százalék. A régiós átlag 6,6 százalék.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!