Gazdaság

2008.08.08. 02:28

<u>Kevesebb a német vendég</u>

<b>Veszprém</b> - A külföldi vendégek vendégéjszakáinak száma egy százalékkal nőtt, a belföldi vendégéjszakák száma azonban két százalékkal elmaradt az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakának szintjétől.

Kiss Nikolett

A szálláshelyek árbevétele folyó áron két százalékkal emelkedett - derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Ez év első hat hónapjában 1,5 millió külföldi vendég 4,2 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. 

A vendégek száma hat, a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A hat legnagyobb küldő ország közül Német- országból, Ausztriából, az Amerikai Egyesült Államokból és Olaszországból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia és Románia esetében jelentősen bővült a forgalom. 

A csehországi, a lengyelországi, a norvégiai, valamint az oroszországi vendégforgalom is számottevő. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák tekintetében a három- és az ötcsillagos kategóriában figyelhető meg növekedés, az összes többinél stagnált, illetve mérséklődött az igénybevétel. 

A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek csaknem 1,8 millió belföldi vendéget és 3,9 millió belföl-di vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma két százalékkal nőtt, míg a ven- dégéjszakáké két százalékkal mérséklődött a tavalyi év első hat hónapjához képest. 

A belföldi vendégéjszakák száma az egy-, négy- és ötcsillagos szállodai kategóriákban emelkedett, így a szállodákban összességében kétszázalékos volt a bővülés. 

A panziók esetében négy százalékkal visszaesett az éjszakák száma. A szállodák átlagosan 45 százalékos szobakihasználtsággal működtek a vizsgált időszakban, ez megegyezik a a tavalyi év azonos időszakában mért értékkel. 

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma egy százalékkal csökkent, ugyanakkor Budapesten három százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. 

Az év első felében 5,6 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeknél, a beváltott csekkek értéke az összes árbevétel öt, a belföldi szállásdíj 26 százalékát adta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!