Gazdaság

2008.09.22. 02:29

<u>Átmeneti lesz a képzavar</u>

<b>Kab-hegy</b> - Megkezdte a digitális átállást az Antenna Hungária Zrt. Az adóhálózat korszerűsítését szolgáló munkálatok átmenetileg zavarhatják a több tévéműsor vételét.

Tremmer Tamás

A magyar állam és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) előírásai alapján az Antenna Hungária (AH) megkezdte az antennarendszerek rekonstrukcióját annak érdekében, hogy a digitális földfelszíni sugárzás decemberben elindulhasson. A rekonstrukciós munkák miatt az analóg szolgáltatásokat nyújtó berendezések (adótornyok) csökkentett teljesítménnyel sugároznak, melynek következtében Budapest, Kab-hegy és Szentes vételkörzetében gyengül a jel.

Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, az Antenna Hungária Zrt. és a Nemzeti Hírközlési Hatóság szeptember 5-én aláírták a hatósági szerződéseket az öt országos digitális tévé-multiplex és egy országos digitális rádió-multiplex szolgáltatásról. Ennek következményeként az AH Zrt.-nek végre kell hajtania az előírásoknak megfelelő hálózatépítést, amelynek eredményeképpen a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás lefedettsége már decemberben eléri a 60 százalékot.

Ez nem kis munka. Az UHF sávban működő antennarendszerek a követelményeknek nem tesznek eleget, ezért ezeket 2012-ig az összes telephelyén le kell cserélnie. A munka idejéig tartó adókorlátozásra a kábeltelevíziós hálózatok is készülnek. Információink szerint a UPC hálózatán nem lesz jelgyengülés, ugyanis a korlátozás ideje alatt képesek más adótoronyról levenni a jelet, így a Kab-hegyi munka náluk észrevétlen marad.

Nem így a kisebbeknél. Szigeti József, a nagyvázsonyi Satel ügyvezetője elmondta, a digitális átállási munkákról a napokban kaptak értesítést, így kevés az idejük a felkészülésre. A 19 fejállomásukat kellene átállítani, egy-két kivételtől eltekintve talán sikerül is. Az ügyfelektől türelmet kérnek, mert vélhető, hogy nem ússzák meg teljes egészében a szolgáltatási színvonal csökkenése nélkül.

Hasonló a helyzet a pápai Kábelsat Kft.-nél is. Kőhalmi Zsolt műszaki vezető elmondta, tudnak a teljesítménycsökkenésről, de azt nem tudják, milyen mértékű lesz. Ha lehet, a saját hálózatukon felerősítik a jelet úgy, hogy az még élvezhető legyen. De az is elképzelhető, hogy olyan alacsony lesz a jelszint, ami ezt már nem teszi lehetővé. Akkor azonnal más megoldást keresnek. A fejállomásuk abban az irányban áll, ahonnan a legerősebb jel érkezik, most például Kab-hegyről. Ha kell, átirányítják a rendszert, hogy a lakosok a lehető legkevésbé vegyék észre az időszakos minőségromlást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!