Gazdaság

2008.09.26. 02:28

<u>Hazai egyeduralom?</u>

<b>Balatoni körkép</b> - Bár végleges adatok még nincsenek, minden bizonnyal tartja magát az a két éve elkezdődött tendencia, mely szerint egyre nő a hazai vendégek száma a tónál. A belföldiek első számú nyaralási úti célja a Balaton. Külföldiek viszont továbbra is kevesebben érkeznek.

Kiss Nikolett

Hét százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma szeptember végéig az SCD Holdinghoz tartozó Balatontourist Zrt. egységeiben. A dél-balatoni kempingekben 15 százalékkal, a nagyobb kapacitással bíró északiakban három százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Polgár Tibor, a társaság vezérigazgatója elmondta: a forgalomnövekedés alapvetően a magyar turisták számának emelkedéséből fakad. A társaság kempingjeiben az elmúlt négy hónapban összesen 635 ezer vendégéjszakát eltöltők között tovább csökkent a külföldiek száma. 

A tó déli oldalán található szálláshelyeken a magyar vendégek aránya 53 százalékos volt, a külföldiek által látogatottabb észak-balatoni kempingekben az előző évi számot csaknem megduplázva érte el a hazai vendégek aránya a 21-22 százalékot. A kempingekbe érkező vendégek valamivel több mint ötödét tették ki az idén a németek, és nagy arányban képviseltették magukat a hollandok és a dánok is. A korábbi évekhez képest a lengyel és cseh turisták számának növekedése figyelemreméltó. Az SCD Holding idén nyár elején nyitotta meg Siófokon a Balatontourist kezelésében lévő Club 218 apartmanházat, amelynek működését igen sikeresnek ítélte a cégvezető. 

A 30 százalékos májusi kapacitáskihasználtság augusztusra már 90 százalék volt, de ígéretesek a szeptemberi-októberi foglalások is. Polgár Tibor szerint jó stratégia lehet ilyen önellátást biztosító, wellness-szolgáltatásokat nyújtó apartmanházakkal megnyújtani a balatoni szezont. A minőségi kempingek iránt is növekvő a kereslet, ezért a társaság ősszel megkezdi a siófoki aranyparti kempingje teljes felújítását, mintegy félmilliárd forintos beruházással. Az elmúlt évekhez hasonlóan jó nyári szezont zárt a balatonkenesei Hotel Marina Port. Szíjártó Csaba, a szálloda igazgatója elmondta: érezhető a külföldiek elmaradása, viszont nagyon sok a hazai törzsvendég. 

A külföldieknek 80 százaléka német, a többiek osztrákok, csehek, románok. Tapasztalatai szerint a magyar vendégek jól költenek. Tény azonban, hogy a hazai nyaralók időjárás-érzékenyebbek , ugyanis a július végi hűvösre fordult időjárásnál hamar felkerekedtek és megszakították vakációjukat. Augusztus végétől az egyéni nyaralókat felváltották az üzleti vendégek. Az almádi Ramada Balaton Hotelben is mintegy nyolcvanszázalékos volt a hazaiak aránya. Varga László értékesítési vezető elmondta: július közepétől augusztus végéig szinte teljesen telt házzal üzemeltek, főleg a hétvégeken. Míg júniusban 65, júliusban 70, augusztusban pedig csaknem 90 százalékos volt a hotel telítettsége. 

Megjegyezte: nagyon jó dolog az üdülési csekk, jelentős mértékben segíti a hazai idegenforgalmat.Augusztus végéig 590 ezer utas volt a Balatoni Hajózási Zrt. menetrendi hajóin, ez két százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában, a sétahajókon 137 ezer utasuk volt, 14 százalékkal több, mint tavaly. Különösen az augusztusi forgalom volt jó, ekkor ugyanis a menetrendi forgalom nyolc százalékkal haladta meg az előző évit, a sétahajó forgalom 11 százalékkal. Kedvezően alakult a gyerekhajók programja is, ennek a forgalma 15 százalékkal haladta meg az előző évit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!