Gazdaság

2008.09.25. 02:29

<u>Kettéosztják a cégüket</u>

<b>Ajka</b> - Október 1-jétől két társasággá válik szét az Ajkai Elektronika Kft. A döntés indokaként a tulajdonos a hatékonyabb működést és a nagyobb eredményeket fogalmazta meg.

Tremmer Tamás

Nyár óta beszédtéma a városban az Ajkai Elektronikánál tervezett szervezeti változás. A felröppent hírek szerint a vállalat tevékenységét a jövőben meg kívánják osztani. Miért van szükség erre a lépésre? - kérdeztük Kersner Lászlótól.

Az ügyvezető igazgató szerint a válasz meglehetősen egyszerű. A társaság tavaly 6,7 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, amely már olyan nagyságrend, ami nehezíti az átlátást. Ilyen esetben a mennyiségi változások óhatatlanul a minőség rovására mehetnek.

Ahogy egy cég növekszik, bármilyen jó is az információs rendszere, az egyes területek közötti elszámolások - bevételek, költségek, eredmények - némileg elmosódnak. 

A menedzsment akaratán kívül is távolabb kerül a folyamatoktól, csökken a költségérzékenység, ami előbb-utóbb a gazdasági vállalkozás eredményességében is megjelenhet. 

Az Ajkai Elektronika Kft. tulajdonosa sem látta tisztán a gyárban működő öt technológiai terület hasznosságát. (A sajtolás, műanyaggyártás, szerelés voltak a stratégiai üzletágak, amelyeket vegyi tevékenység, azaz felületkezelés, valamint forgácsolás egészített ki.) 

Éppen ezért stratégiai lépésre szánták el magukat. A Műszertechnika Holding Zrt. - mint tulajdonos - úgy döntött, két kisebb vállalatot hoz létre. Náluk egyébként is bevett gyakorlat, hogy nem mamut-, hanem kisebb, rugalmasabb, ugyanak-kor sokkal hatékonyabban működő cégeket akarnak a holdingban tudni. 

A szétválást megkönnyítette, hogy az Ajkai Elektronika Kft. égiszén belül immár négy éve két divízió működött. Egyiket a műanyaggyártás és a szerelés alkotta, a másikat pedig a többi - főleg fémipari - tevékenység. 

Értelemszerűen a két társaság is ezek mentén dolgozik tovább. Október elsejétől jogutódlásos kiválással megalakul az AE-Plasztik Kft., amely a műanyaggyártó és szerelő divíziót viszi tovább, a másik tevékenységi kör pedig maradt a céget alapító Ajkai Elektronikánál. 

Az átalakulási folyamat már három hónapja tart, ebben az időszakban kettős ügyvezetéssel dolgoznak a vállalatnál. A két külön társaság irányítását a jelenlegi ügyvezetők veszik át, az AE-Plasztik vezetését Kersner Lászlóra bízták, az Ajkai Elektronika irányítása pedig Lautner József feladata lesz. 

Persze ezek a társaságok sem lesznek kicsik, hiszen az előzetes kalkulációk szerint mindegyikük éves árbevétele elérheti a hárommilliárd forintot. Minden ilyen nagy léptékű átalakulás tervezhető velejárója némi zökkenő lehet. 

Amilyen nehézségeket előre látnak, azokra próbálnak felkészülni, hogy ki tudják küszöbölni őket. Ám például arra nem számítottak, hogy a cégbejegyzés elhúzódása miatt az egész folyamat egy hónapot csúszni fog. 

A vevőiket, partnereiket azonban időben értesítették az átalakulásról. A tulajdonos közreműködésével a legnagyobb vevőiket személyesen tájékoztatták. Mindannyian tudomásul vették a döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!