Gazdaság

2008.09.30. 02:29

<u>ÖkoRet az egyetemen</u>

<b>Veszprém</b> - A Pannon Egyetem Regionális Egyetemi Tudásközpont ÖkoRet szervezeti egysége a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Veszprém Megyei Szervezetével együttműködve konferenciát rendezett.

Varga Ibolya

A Pannon Egyetem alapvető küldetésének tekinti, hogy oktató-, kutató-, tanácsadó munkájával járuljon hozzá a XXI. század elvárásaihoz, a fenntartható fejlődés feltételrendszerének kialakításához, mindenekelőtt a régió és az ország felemelkedéséhez. 

Fontosnak tartja a környezetvédelem és az élhető környezet területére fokuszáló Egyetemi Tudásközpont kialakítását, amely a tradíciókra építve, a szükséges anyagi feltételrendszer birtokában, annak optimális hasznosításával, nemzetközileg versenyképes színvonalon tud választ adni a kihívásokra. 

A konferencia résztvevőit Marton Gyula egyetemi tanár, az ÖkoRet projekt szakmai vezetője köszöntötte elsőként. Elmondta, hogy a több mint egy éve működő egyetemi tudásközpont amerikai mintára, az európai uniós elvárásoknak megfelelően alakult. 

A központ létrehozásával az a célkitűzés vezérelte a Pannon Egyetemet, hogy meghatározza a közép-dunántúli régió gazdasági, műszaki, tudományos, társadalmi, politikai fejlődésének irányait, lehetőségeit, sőt hatása a határokon túl is érvényesüljön a környezetvédelem területén. 

A szervezet célja, hogy az adott régió fejlesztéséhez tudáskoncentrációt hozzon létre, aminek legjobb helye az egyetem. Stratégiai cél a tudásbázis minőségi fejlesztésén túl az itt megszülető tudományos eredmények gazdasági hasznosítása a tudomány és gazdaság együttműködésével. 

Ezt követően a felsőoktatási helyzetben bekövetkezett változásokról beszélt. Bemutatta a klasszikus egyetemi-ipari relációkat, melyek régen jól definiált képet adtak, egy puzzle-ból rakták ki, a kooperativitás nem volt jellemző. 

Aztán az új rendszerben legokockához hasonlította a kapcsolatot, vannak jó és rossz, hasznos és kevésbé hasznos elemek. 

A kollaboráció, projektszellemű munka jellemzi az egyetemek és az ipar kapcsolatát, így jutott el az ÖkoRetet bemutató konferenciához, mely nem klasszikusan tudományos találkozó volt, hanem sokirányú tevékenységből adott ízelítőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!