Gazdaság

2009.02.24. 03:29

Forgácsban a hő - A pelletgyártásé a jövő

<b>Bakonyjákó</b> - Az utolsó gallyat, forgácsot is hasznosítják a Bakonyban: évi negyvenezer tonna faapríték kerül ki a feldolgozó telepéről. A jövő a fapelletgyártás, amihez azonban nem ártana egy kis állami támogatás sem.

Németh F. Bernadett

A Bakonyjákói Jákófa Kft. a hat éve létrejött Bakonyi Energiafa Társaság tagja, mely nyolc faipari vállalkozást fog össze. 

A társulás oka az volt, hogy a faipari mellékterméket energetikai célra használják fel, megosztva a költségeket és hatékonyan fellépve a piacon. 

A fa aprítása és mérlegelése történik Bakonyjákón. Évente 40 ezer tonna alapanyag érkezik a telepre, s ennyi kerül ki energetikai célra.

A legfontosabb, hogy az alapanyag tiszta legyen, ne érintkezzen semmivel, mondja a kft. vezetője, Nagy Pál, miközben a speciális konténereket szállító teherautók ér- kezését, mérését figyeljük. 

Ezekbe a keletkezési helyén gyűjtik a fa-hulladékot : fűrészüzemekből, közszolgál- tatóktól, erdőgazdálkodóktól, de sok magánszemélytől (fizetség ellenében) is kerül ide az alapanyag. 

A feldolgozó igyekszik rávenni a szolgáltatót, hogy valamiféleképpen tömörítse az anyagot, hiszen például a gally nagy helyet foglal, nincs jól kihasználva a szállító- autó adottsága. 

Nagy ipari és kereskedelmi cégektől is érkezik a számukra hulladékra tartott, felhasználható faanyag: Európában nem szabványos csomagolás, raklap, doboz, egyebek. A fontos, hogy ezeken ne legyen festés, ragasztás, csak a natúr fa.

Az előállított termék, a faapríték nagy része az ajkai erőműbe kerül, de ahogy Nagy Pál mondja, egyre töb- ben ismerik fel az ebben rejlő lehetőséget, s függetlenednek a gázszolgáltatóktól. Így például a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet, melynek fűtőművébe tizenegy éve a bakonyjákói faapríték kerül.

A bakonyjákói telepen minden, ami fa, hasznosul. Feldolgozzák a rönkfát fűrész- és rakodóárunak, ami erre nem alkalmas, megy aprítéknak. Még a fahulladékban lévő szöget is hasznosítják: egy szeparátor gép segítségével különválasztják, s viszik az újrahasznosítónak.

A piac nálunk mégsem alakul a feldolgozók reményei szerint, s ennek Nagy Pál szerint az állami szerepvállalás hiánya az oka.

- Annak idején belelovalták az embereket a gázfűtésbe: olcsó, tiszta, kényelmes, mondták. Azzal sem törődtek, hogy az országnak nincsenek jelentős készletei gázból. 

A gázválság azonban rádöbbentett mindenkit a kiszolgáltatott helyzetünkre. Most is csak kapkod mindenki, pedig a megoldás ott van kéznél: rengeteg a kinn hagyott, hasznosítatlan fa, a parlagon hagyott vagy mezőgazdasági célra termelési küszöb alatti (nem gazdasági művelésű terület) föld. 

Ezeken olyan lágy és fás szárú energianövényeket termeszthetnénk, melyek alkalmasak energetikai felhasználásra: apríték, fapellet készítésére. A Jákófa idén áll rá a fapelletgyártásra. 

Nagy Pál szerint meg kellene változtatni az országos energetikai stratégiát, és nagyobb támogatottságot biztosítani az alternatív és megújuló energiák termelőinek és használóinak egyaránt. 

Ehhez persze át kellene alakítani az egész rendszert a foglalkoztatástól az adózáson át a munkahelyek védelméig. És különös figyelmet fordítani a pályázati rendszerre, hogy ne forduljon elő olyasmi, ami a Jákófával is, hogy pályázati forrástól esnek el mondvacsinált formai hiba miatt .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!