Gazdaság

2009.02.16. 03:28

Mobil márpedig kell!

<b>Budapest</b> - A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentése szerint az elmúlt öt évben tavaly emelkedett legjobban a mobil-előfizetők száma.

Tremmer Tamás

Két kezünk és két fülünk van, de csak egy szánk, akkor minek nekünk egynél több mobiltelefon? A kérdés nem a levegőben lóg, a választ a piaci adatok adják meg: egyszerűen kell! Amióta a mobiltelefon betette a lábát hazánkba - ennek bő 15 éve -, azóta folyamatosan nő a mobiltelefonálók száma. 

Öt évvel ezelőtt már egy lakosra több mint egy készülék jutott, de a következő évben kiderült, nem az volt a csúcs. Mi több, az NHH gyorsjelentése szerint az elmúlt öt évben tavaly emelkedett legjobban a mobil-előfizetők száma.

A tavalyi év decemberében 12 millió 224 ezerre nőtt a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma, így év végén száz emberre 121,8 előfizetés jutott. 

A jelentős piacbővülés ellenére az elmúlt évben a szolgáltatók piaci részesedései alig változtak, derül ki a jelentésből.Decemberben hagyományosan megugrik az előfizetések száma. 

A tavalyi esztendő utolsó hónapjában az ügyfelek száma 275 ezerrel (2,3 százalékkal) emelkedett, elmaradva a 2007-es 2,99 százalékos (320 ezres) növekedéstől. 

Az egy évvel korábbinál kisebb karácsonyi növekedés ellenére 2008-ban az összes ügyfélszám 1 millió 194 ezerrel, azaz 2003 óta a legnagyobb mértékben nőtt. 2007-ben 1,064 milliós volt a növekedés.

Az elmúlt tizenkét hónapban a piac bővülése ellenére alig változott a szolgáltatók piaci részesedése. A teljes ügyfélszám alapján a Vodafone 12 hónap alatt 0,15 százalékponttal növelte részesedését, míg a Pannoné 0,02 százalékponttal, a T-Mobile részesedése pedig 0,14 százalékponttal csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!