Gazdaság

2009.02.03. 03:28

Nem kell ma a papír

<b>Veszprém</b> - A Közüzemi Zrt.-nek nincs B terve, bíznak a piac újraindulásában és a hasznosítók gazdasági erejében. A környezetvédők a szelektív gyűjtésre biztatják a lakosságot.

Németh F. Bernadett

Veszprémből magyar hasznosítókhoz kerül a szelektív hulladék, de a papírhulladékkal külföldi piacot keresnek, tudtuk meg Gönczi Zoltántól, a Közüzemi Zrt. hulladékhasznosítási üzemének vezetőjétől. 

Veszprémben még nem érezhető a globális piacon jelentkező válság, csak az árakban: azok jelentősen csökkentek, mivel a hasznosítók már az önköltségi ár alatt tudnak értékesíteni. 

Decemberben papírt már nem vettek át a partnerek, mondta Gönczi Zoltán, és még idén sem értékesítettek ilyen hulladékot. Ennek azonban elsősorban nem a globális válság az oka, hanem hogy megteltek a raktárak. Mű-anyagot sem kerestek év végén, de ennek idén már megindult a felvásárlása.

Tavaly a lakosságtól 1160 tonna, az ipartól 1322 tonna szelektív hulladékot gyűjtött be a veszprémi cég. Súlyra ezek közül a papír a legtöbb, térfogatra a műanyag. 

Az iparnál hétszázalékos emelkedés, a lakosságnál inkább stagnálás volt a jellemző, ami azért meglepő, mert eddig évről évre magas, 20-30 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A stagnálás egyik oka, hogy a papír más utat talált az iskolai papírgyűjtések népszerűsödése miatt.

Gönczi Zoltán elmondta: nincs úgynevezett B terv arra az esetre, ha a piac mégsem mozdul, s a hasznosítók nem vennék át a szelektív hulladékot. Nincs, mert bíznak a piac újraindulásában és partnereik gazdasági erejében: képesek átvészelni ezt az időszakot, míg megindul a kereslet a másodnyersanyagok iránt.

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy az eddig bevált jó szokásait folytatva továbbra is válogatva gyűjtse hulladékát.

- Bár a gazdasági válság akadályokat gördít az újrahasznosítás útjába, nem jelenti a környezettudatos gondolkodásmód hibáját a jelenlegi piaci helyzet. 

Az átmeneti állapot megnehezítheti a begyűjtött hulladékok értékesítését, a megfelelő szabályozó eszközökkel a mérleg visszabillenthető az újrahasznosítás oldalára. 

Érdemes kitartanunk, és ezekben a nehéz időkben is segíteni azokat, akik a hulladékokból értéket teremtenek, és nem a lerakókra kerül az értékes és reményeink szerint a jövőben is értékesíthető hasznos anyag - mondta dr. Szalay Tímea, a Csalán elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!