Gazdaság

2009.02.04. 03:29

Nem szünetel a munka - Felszámolási eljárás alatt a veszprémi társaság

<b>Veszprém</b> - Nem állt le a termelés a felszámolási eljárás alá került Bodycare Kft.-nél, amelynek a baját az anyavállalata okozta. A felszámolóbiztos a gyártás fenntartása mellett próbálja értékesíteni, és ezzel meg is menteni a céget.

Tremmer Tamás

Igen nehéz helyzetbe került a veszprémi Bodycare Kft., miután a cégcsoport holland gyára tavaly augusztusban, az angol üzem pedig szeptemberben becsődölt. Ráadásul a veszprémiek a termelésüknek közel hetven százalékát az anyavállalatnak szállították. 

A kegyelemdöfést az adta meg számukra, hogy a számlavezető bankjuk a további finanszírozást megtagadta. Ekkor elkerülhetetlenné vált az 1997 óta nyereségesen működő társaság ellen a felszámolási eljárás megindítása. 

Ennek véghezvitelére a fővárosi Sonten Pénzügyi és Befektetési Tanácsadó Kft.-t jelölte ki a bíróság.

- Első látogatásaim során megbizonyosodtam arról, hogy a cég igen nehéz pénzügyi helyzetben van, amihez jelentős mértékben hozzájárult a holland tulajdonos hátrányos üzletpolitikája is, nyilatkozta lapunknak Mike Ferenc, a Sonten ügyvezető igazgatója, amikor afelől érdeklődtünk, milyen állapotokat talált a cégnél.

Amikor a helyi vezetés számára nyilvánvalóvá vált, hogy a tulajdonos, illetve a külföldi társcégek már csak ígérgetnek, végképp nem fizetnek a magyar cégnek az átvett árukért, szolgáltatásokért, attól kezdve a Bodycare Kft. csak előre fizetéssel volt hajlandó szállítani. 

Ettől kezdve a magyar cég beszerzéseiért is előre, készpénzzel fizetett a szállítóinak. Ez az üzleti modell tette lehetővé, hogy sem a társaság kintlévőségei, sem a szállítói tartozások ne növekedjenek. 

Mike Ferenc véleménye szerint a helyi menedzsment - a fenti technika alkalmazásával - lehetőségeihez képest mindent megtett azért, hogy a hitelezői kintlévőségeit tovább ne növelje. 

A társaság normál működési életében a végső szót a bank mondta ki akkor, mikor az egyébként átlagos kapacitáskihasználtság mellett termelő és így jelentős bevétellel rendelkező cég bankszámláit figyelmeztetés nélkül zárolta. 

A Bodycare-nél a felszámoló ideérkezé- sekor a lehetőségekhez képest szervezett munka folyt. A társaság vesztesége ma még nehezen számszerűsíthető. 

A felszámolás megkezdése előtti időszak számviteli veszteségei két részre oszthatók, a legnagyobb tételt az eszközoldalon, a forgóeszközökben elszenvedett értékvesztés adja, míg egy kisebb hányad származott a működésből. 

Az üzemben jelenleg is folyik a termelés, még vannak hazai és külföldi piacok, folyamatosan érkeznek vevői ajánlatkérések. A társaság termelési kapacitása nincs kihasználva, korábbi vevői egy jó részét az anyacég az utolsó pillanatokban elvette, illetve elbizonytalanította. 

Az üzem nyilvánvalóan addig termel, amíg a termékeit értékesíteni tudja, illetve a hitelezők a termelés fenntartását nem ellenzik. Ma valamivel több mint ötvenen vannak, a nehézségek hatására az elmúlt időszakban húsz ember távozott a cégtől. 

További létszámleépítéssel egyelőre nem számolnak.A felszámoló úgy gondolja, a már évtizede sikeres cég eszközeinek értékesítése helyett valamennyi érintett számára racionálisabb, ha egy működő társaságot próbálnak eladni a felszámolási eljárás végén. 

Reményei szerint a mostani gazdasági környezetben is lesz olyan befektető, aki hajlandó Magyarországon a kozmetikai iparra áldozni, s megveszi a Bodycare Kft-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!