Gazdaság

2009.03.10. 03:28

Még egy hónap a beszámolásig

<b>Veszprém</b> - Egy hónapjuk van március 9-től azoknak a gazdálkodóknak, akik az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) vagy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében vettek igénybe támogatást, hogy különféle adatokat szolgáltassanak vállalkozásukról.

Varga Ibolya

Az adatszolgáltatás kötelező és csak elektronikus úton teljesíthető. Ebben segít a falugazdászok mellett a Magyar Agrárkamara 202 tanácsadója, akik helyben intézik a számítógépes adatszolgáltatást - erről is tájékoztatta a Veszprém Megyei Agrárkamara titkára, Téli Róbert a területi kamara elnökségének tagjait a legutóbbi ülésükön. 

Az Európai Unió kötelező jelleggel előírja, hogy minden agrárvállalkozónak évente rendszeresen adatokat kell szolgáltatnia tevékenységéről abban az esetben, ha közösségi támogatást vett igénybe. 

Ezek az adatok egyrészt a támogatás igénylésekor meglévő állapotról szólnak, másrészt a támogatással elérendő fejlesztés hatására változó jövőbeli céladatokat tartalmazzák, harmadrészt a fejlesztés megvalósítása közbeni időszakot ölelik fel. Ha időközben változna a cél vagy módosul a projektben lévő terv, arról is kötelező beszámolni. 

Ezt az adatszolgáltatást nevezi az unió monitoringnak. Így a támogatást folyósító és lebonyolító hivatal - Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - folyamatosan nyomon kísérheti a támogatást felvevő gazdálkodók tevékenységét. 

Ezért kötelező a termelőknek ezeket az adatokat beküldeniük, amit már csak elektronikus úton tehetnek meg az ügyfélkapun keresztül. Vagy- is számukra nélkülözhetetlen az internetes kapcsolat. 

Az a gazdálkodó, akinek nincs, bátran forduljon a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatán belül dolgozó tanácsadók valamelyikéhez. Országszerte, szinte minden kistérségben megtalálhatók a tanácsadók, akik kiépített informatikai infrastruktúrával irodájukban várják a segítséget igénylőket, de a gazdálkodónál is - amennyiben van internetes kapcsolat - segítenek az adatokat összegyűjteni és szakszerűen beküldeni. 

A gazdálkodóknak április 8-ig minden adatot be kell jelenteniük, s hogy pontosan melyek is ezek, abban is segítenek a kamarai tanácsadók. Ahogy tették azt egy évvel ezelőtt is, mikor a gazdálkodók kötelező, évenkénti terület alapú támogatásigénylésénél is már 38 ezer esetben segítettek. Tavaly 189 ezren igényeltek támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!