Gazdaság

2009.07.06. 02:28

Szakképzési megszorítás

Budapest - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara határozott fellépésére és több országgyűlési képviselő támogatásával az Országgyűlés megszavazta a szakképzési megszorító csomag több lényeges elemének visszavonását vagy jelentős enyhítését.

Varga Ibolya

Ennek megfelelően visszaáll a megszorítások előtti eredeti állapot. Az anyagköltség a minimálbér 20 százalékáig (hiányszakma esetén 40 százalékáig) elszámolható. 

A tanuló pénzbeli juttatásának kötelező minimuma a minimálbér 20 százaléka (hiányszakma esetén 40 százaléka), elszámolhatóságának mértéke 50 százalék (hiányszakma esetén 70 százalék). 

A tárgyi eszközök karbantartására és a működésüket biztosító szoftverek beszerzésére fordított összegek teljes mértékben elszámolhatók. 

Az oktatók díjazásának elszámolhatóságát a június 12-én kihirdetett 2009. évi XLIV. törvény már az eredeti állapotnak megfelelően visszaállította, azaz az elszámolhatóság mértéke középfokú végzettséggel rendelkezők esetén a kötelező legkisebb munkabér háromszorosa, középiskolai végzettséggel vagy mestervizsgával rendelkezőknél a kötelező legkisebb munkabér négyszerese, felsőfokú végzettségű dolgozók esetében a kötelező legkisebb munkabér jelenlegi négy és félszerese. 

Részben álítottak vissza néhány korábbi előírást. A tárgyi eszközök beszerzésé- re, bérleti díjára, felújítására, pótlására, illetőleg bővítésére fordított összeg elszámolhatósága, mely 50 százalékos mértékű lesz. 

Az átalány elszámolás lehetősége, melynek értelmében az elszámolhatóság mértéke ugyan változatlan marad, azaz a minimálbér kétszerese, de a továbbiakban az oktatók költségeit is itt kell figyelembe venni. 

Új elemként jelenik meg a tanulónak, illetve hallgatónak jogszabály alapján kötelezően járó munkaruha, egyéni védőeszköz, tisztálkodási eszköz, kedvezményes étkeztetés járulékainak és egyéb közterheinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolási lehetősége. 

Így remény van arra, hogy azok a vállalkozások, amelyek eddig is foglalkoztak tanulóképzéssel, továbbra is részt vesznek a jövőt meghatározó fontos tevékenységben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!