Gazdaság

2009.08.22. 02:29

Céljuk a takarékosság

Megyei körkép - Az utóbbi néhány hétben kétféle, az energiatakarékosságot előtérbe helyező pályázatot írtak ki. Egyrészt folytatódik a nagy érdeklődéssel zajló panelprogram, másrészt gondoltak a hagyományos technológiával épült magánházakra is.

Napló

A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) a hagyományos technológiával épült lakóépületek felújítását, a lakosság egyéni kezdeményezéseit hivatott erősíteni, mondta el lapunknak Pintér Mónika, a P-S Tender Kft. ügyvezetője. Hozzátette, ebből a lehetőségből nem zárják ki a társasházakat sem, azonban ezt a pályázati konstrukciót a helyi önkormányzatok általában nem támogatják. 
A NEP-en belül nyílászárócserére, illetve nyílászáró-szigetelésre, fűtés és használati melegvíz-ellátás korszerűsítésére, utólagos hőszigetelésre, valamint megújulóenergia-felhasználás (napkollektor, geotermikus energia, hőlégszivattyú és a többi) ösztön-zésére lehet pályázni. (A NEP-2009 felhívás a http://www.energiakozpont.hu linken érhető el.) A pályázatírással foglalkozó cég ügyvezetője arról is tájékoztatott, hogy ugyancsak megjelent az idei évi panelprogram. A pályázati felhívást a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tette közzé a Zöld beruházási rendszer, klímabarát otthon panel- alprogram néven. A támogatható tevékenységek köre: nyílászáró-felújítás vagy -csere; homlokzat és födémszigetelés, épületgépészeti korszerűsítés (felvonók is felújíthatóak); megújuló energiafelhasználás növelése; nyári hővédelem javítása árnyékolók- kal (légkondicionáló felsze- relésére nem pályázhatnak); loggiák beüvegezése a szoláris nyereségek passzív hasznosítására. Pintér Mónika megjegyezte, ennek a beadási határide- je viszonylag rövid (október 31.), éppen ezért teljes biztossággal nem állítható, hogy a helyi önkormányzat eddig az időpontig érdemi döntést hoz, hogy támogatni tudja a társasházakat. 
Éppen ezért felmerül a lehetősége annak, hogy önkormányzati támogatás nélkül kell a felújítást elvégezni. A támogatás mértéke azonban emelkedett, de csak azoknál az épületeknél, melyek a felújítást követően C vagy annál magasabb energetikai kategóriába esnek. Ilyenkor az eredeti egyharmadon felül további 10-27 százalékos, úgynevezett KlímaBónusz támogatás kapható. (A Panelprogram 2009 felhívás elérhető a. www.fi.kvvmhu címen.)A pályázat elkészítése során az ismert dokumentációkon felül elektronikus úton is le kell adni a pályázati anya-got, oly módon, hogy egy letölthető program segítségével kitöltött adatlapot kell elküldeni. Annak regisztrációját követően a befogadó nyilatkozatot e-mailben küldik vissza. Az egyéb dokumentációk továbbra is postai úton küldendők tovább, azzal a módosítással, hogy a pályázatban az energiatanúsítványt is mellékelni kell. Összességében azonban elmondható, hogy a pályázatok elbírálása a korábbinál lényegesen rövidebb ideig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!