Gazdaság

2009.11.23. 12:02

A belföldi pihenés "motorja" továbbra is az üdülési csekk

Balatonfüred - Az év eleji pesszimizmus után már kijelenthető, hogy tovább mérséklődik a visszaesés a turizmusban. Ennek ellenére a szakma szenved, főleg az üzleti turizmus - mondta dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatója.

Kiss Nikolett

A világ turisztikai szervezet, a WTO akár még 30 százalékos visszaesést is prognosztizált az év elején, ehhez képest Magyarország a várakozásokon jóval felül teljesít: csak mintegy 9,0 százalékos a visszaesés - mondta az évet értékelve a vezérigazgató. A pihenő, wellneszező vendégkör jóval kevésbé mondott le a szokásairól, míg az üzleti szegmens komoly likviditási problémákkal küzd.
 
Úgy tűnik, hogy a lakosság nagy része főként a főszezonban bevállalt utazást, bár a többség sokkal spórolósabb volt, sokkal jobban figyelt, mire költi a pénzét. Az utolsó pillanatban döntöttek csak az úticélról, az ár alapján - folytatta Róna Iván.

A belföldi pihenés "motorja" továbbra is az üdülési csekk, a szakma véleménye mindenképpen az, hogy meg kell tartani az adómentességét. A vezérigazgató is úgy véli, hogy a munkáltatók jövőre már kevesebb csekket vásárolnak, ez pedig visszaveti majd a belföldi vendégforgalmat, amely az összturizmus motorja.
 
A kulturális turizmus évében az Itthon láss csodát kampányunk keretében azt hangsúlyozta a turisztikai marketingszervezet, hogy érdemes itthon maradni, hiszen rengeteg program, látnivaló akad belföldön is. Erre még rásegített a forint-euró árfolyam is.

Külföldi kommunikációnkban a gazdasági válság miatt a közeli úticélokra, a szomszédos országokra koncentráltunk, ugyanis az előrejelzések is azt mutatták, hogy az utazók az olcsóbb, könnyen elérhető üdülőhelyeket választják. Ez a kampány is eredményesnek mondható, ugyanis emelkedett a hazánkba érkező osztrákok, lengyelek és szlovákok száma is.

A vezérigazgató a jövő évi várakozásokkal kapcsolatban megjegyezte: az év végéig egyre csökken a veszteség, fellendülésre viszont csak 2011-ben lehet számítani.
A kül- és belföldi kommunikáció középpontjában is a fesztiválok állnak, ugyanis az idei, a kulturális turizmus éve után 2010-et a fesztiválok évének kiáltotta ki a Magyar Turizmus Zrt.
 
Magyarországon háromezer fesztivált rendeznek jövőre, kezdve a legnagyobbaktól, mint a Sziget, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Balaton Sound, a Volt fesztivál, egészen a kisebb-nagyobb régiós, térségi gasztronómiai fesztiválokig, amelyek több tízezer vendéget fogadnak. Ezek nemcsak a vendégéjszakák, hanem a régiók arculata szempontjából is meghatározó események. De ne feledkezzünk el a Forma 1-ről vagy a Balatonringen jövő ősszel esedékes motorosfutamról sem. Ez az utószezonban több mint százezer vendégéjszakát jelent majd a Balaton régiónak - mondta Róna Iván.

*
Bár a végső szót még nem mondták ki, minden bizonnyal jövőre is az ideihez haosnló, nagyjából 4,6 milliárd forintos keretből gazdálkodhat majd a Magyar Turizmus Zrt.

A vezérigazgató szerint ez reálértéken kicsit kevesebb, mint az idén, ám ha az árfolyam nem száll el, akkor ki lehet jönni ebből az összegből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!