Gazdaság

2009.11.23. 12:02

A belföldi pihenés "motorja" továbbra is az üdülési csekk

Balatonfüred - Az év eleji pesszimizmus után már kijelenthető, hogy tovább mérséklődik a visszaesés a turizmusban. Ennek ellenére a szakma szenved, főleg az üzleti turizmus - mondta dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt vezérigazgatója.

Kiss Nikolett

A világ turisztikai szervezet, a WTO akár még 30 százalékos visszaesést is prognosztizált az év elején, ehhez képest Magyarország a várakozásokon jóval felül teljesít: csak mintegy 9,0 százalékos a visszaesés - mondta az évet értékelve a vezérigazgató. A pihenő, wellneszező vendégkör jóval kevésbé mondott le a szokásairól, míg az üzleti szegmens komoly likviditási problémákkal küzd.
 
Úgy tűnik, hogy a lakosság nagy része főként a főszezonban bevállalt utazást, bár a többség sokkal spórolósabb volt, sokkal jobban figyelt, mire költi a pénzét. Az utolsó pillanatban döntöttek csak az úticélról, az ár alapján - folytatta Róna Iván.

A belföldi pihenés "motorja" továbbra is az üdülési csekk, a szakma véleménye mindenképpen az, hogy meg kell tartani az adómentességét. A vezérigazgató is úgy véli, hogy a munkáltatók jövőre már kevesebb csekket vásárolnak, ez pedig visszaveti majd a belföldi vendégforgalmat, amely az összturizmus motorja.
 
A kulturális turizmus évében az Itthon láss csodát kampányunk keretében azt hangsúlyozta a turisztikai marketingszervezet, hogy érdemes itthon maradni, hiszen rengeteg program, látnivaló akad belföldön is. Erre még rásegített a forint-euró árfolyam is.

Külföldi kommunikációnkban a gazdasági válság miatt a közeli úticélokra, a szomszédos országokra koncentráltunk, ugyanis az előrejelzések is azt mutatták, hogy az utazók az olcsóbb, könnyen elérhető üdülőhelyeket választják. Ez a kampány is eredményesnek mondható, ugyanis emelkedett a hazánkba érkező osztrákok, lengyelek és szlovákok száma is.

A vezérigazgató a jövő évi várakozásokkal kapcsolatban megjegyezte: az év végéig egyre csökken a veszteség, fellendülésre viszont csak 2011-ben lehet számítani.
A kül- és belföldi kommunikáció középpontjában is a fesztiválok állnak, ugyanis az idei, a kulturális turizmus éve után 2010-et a fesztiválok évének kiáltotta ki a Magyar Turizmus Zrt.
 
Magyarországon háromezer fesztivált rendeznek jövőre, kezdve a legnagyobbaktól, mint a Sziget, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Balaton Sound, a Volt fesztivál, egészen a kisebb-nagyobb régiós, térségi gasztronómiai fesztiválokig, amelyek több tízezer vendéget fogadnak. Ezek nemcsak a vendégéjszakák, hanem a régiók arculata szempontjából is meghatározó események. De ne feledkezzünk el a Forma 1-ről vagy a Balatonringen jövő ősszel esedékes motorosfutamról sem. Ez az utószezonban több mint százezer vendégéjszakát jelent majd a Balaton régiónak - mondta Róna Iván.

*
Bár a végső szót még nem mondták ki, minden bizonnyal jövőre is az ideihez haosnló, nagyjából 4,6 milliárd forintos keretből gazdálkodhat majd a Magyar Turizmus Zrt.

A vezérigazgató szerint ez reálértéken kicsit kevesebb, mint az idén, ám ha az árfolyam nem száll el, akkor ki lehet jönni ebből az összegből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!