Gazdaság

2009.11.18. 03:29

Kiút a bizonytalanságból

Budapest - A tervek szerint jövőre 110 milliárd forint hazai és 7,5 milliárd forint uniós forrást biztosít a kormány az Út a munkához programra. Ennek köszönhetően a téli hónapokban 30-35 ezren, nyáron pedig 80- 90 ezren juthatnak munkalehetőséghez.

Tremmer Tamás

Ebben az évben 97 milliárd forint szerepelt a költségvetésben az Út a munkához program végrehajtására. A program fő célja, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülő, tartós munkanélküliek fokozottabban vegyenek részt a foglalkoztathatóságukat javító programokban, és az eddiginél jóval nagyobb arányban álljanak munkába, vagyis akik munkára készek és képesek, azok a szociális ellátás ideje alatt is lehetőleg munkát végezzenek és segély helyett munkabért kapjanak.

A közfoglalkoztatást az önkormányzatok szervezték meg, idén március 31-ig elkészítették erre vonatkozó terveiket. A költségek 95 százalékát központi állami, a fennmaradó öt százalékot helyi, önkormányzati forrásból finanszírozzák. A munkaeszközök beszerzésére külön pályázatok állnak a helyhatóságok rendelkezésére. A foglalkoztatás szervezési, irányítási feladatait országszerte kétezer közfoglalkoztatás-szervező látja el. A programban részt vevő közfoglalkoztatottak a munkavégzés idejére munkabért, munka hiányában pedig úgynevezett rendelkezésre állási támogatást kapnak, melynek összege megegyezik az öregségi nyugdíjminimum összegével.

Aki munkára nem képes, az továbbra is rendszeres szociális segélyre jogosult. Azoknak a 35 év alattiaknak, akik az általános iskolát sem végezték el, a szociális ellátásért képzésben kell részt venniük. Július végéig mintegy kétezren kezdték meg az általános iskolai végzettség megszerzésére irányuló, illetve a bizonyos szakmák megszerzéséhez szükséges kompetencia-képzéseket. Közülük 432-en be is fejezték tanulmányaikat.

A programnak köszönhetően augusztusban több mint 96 ezren vettek részt közcélú foglalkoztatásban. Rendelkezésre állási támogatásban több mint 166 ezren részesültek 3,7 milliárd forintot meghaladó összegben. Az év nyolcadik hónapjában 33165-en kaptak rendszeres szociális segélyt, összesen 546 millió forintnyi összegben. Egész évben segélyre eddig 25,1 milliárd forintot juttatott az állam a rászorulóknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!