Gazdaság

2009.11.10. 14:00

Még kevesebb vendég érkezett

Veszprém - Továbbra is folytatódik a visszaesés: a külföldi, valamint a belföldi vendégek, illetve vendégéjszakák száma 11, illetve hat százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értéktől az idei év első kilenc hónapjában.

Kiss Nikolett

A szálláshelyek árbevétele 9,0 százalékkal mérséklődött. Szeptemberben is - akár az első nyolc hónap mindegyikében - alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-banderült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. 

Az első kilenc hónapban 2,5 millió külföldi vendég 7,32 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyformán 11 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest.

Németország, Lengyelország, Olaszország, Románia, Hollandia, Egyesült Államok, Franciaország esetében visszaesés volt a vendégéjszakák számában, Nagy-Britannia tekintetében jelentős, 25 százalékos volt a csökkenés.

Az Egyesült Államokból érkező vendégek 26 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. Hét küldő ország - Ausztria, Csehország, Szlovákia, Kína, Finnország, Izrael, Svájc esetében bővült a vendégforgalom. Legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt (31 százalékkal).
 
Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek hárommillió belföldi vendéget és 7,6 millió belföldivendégéjszakát jelentettek, a vendégek és az éjszakák száma egyaránt 6,0 százalékkal csökkent. 

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 27 százalék, mely három százalékponttal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A szabadidős céllal történő utazások 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A szállodai vendégek 27 százalékát a gyógy és wellness-szállodák fogadták, a szállodák külföldi vendégeinek 16, és belföldi vendégeinek 39 százaléka vett igénybe ilyen típusú szolgáltatásokat.
 
A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma az első kilenc hónap során 8,0, illetve 13 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. A vendégforgalom visszaesése a Közép-Dunántúl kivételével valamennyi turisztikai régiót jellemezte.
 
A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44 százalékos volt,  az ötcsillagosok 54, a négycsillagos házak  49 százalékos foglaltságot értek el.

Kevesebb az várbevétel a hotelokban

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 172 milliárd forint bruttó árbevételt értek el ez év szeptemberig, ezen belül a szállásdíjbevétel 101 milliárd forint volt. Az összes bevétel folyó áron 9,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek az idei év augusztusáig 390 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ez 8,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának adatától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!