Gazdaság

2009.11.03. 17:16

Nehezen találnak vevőre a "bedőlt" ingatlanok

Budapest - A bankok nyilvános listáin a nem fizető adósok ingatlanjai közül már csak a nehezen értékesíthetők jelennek meg, de azok ára sem annyira kedvező, hogy azért érdemes lenne vállalni a jogi herce-hurcát - állítja az Alku-Novum Kft.

MTI

A bedőlt ingatlanok közül a könnyen értékesíthetőket a bankok a saját hálózatukon, illetve befektetői kapcsolatrendszerükön keresztül adják el. A nagyközönség számára készülő listákból ezek már hiányoznak.
   
A listákon szereplő ingatlanok árait lehet hogy 30-40 százalékkal a piaci ár alatt jelölik meg, de ezt fenntartással kell kezelni - áll a közleményben. Az értékbecslés ugyan is többnyire a bank "szájíze" szerint készült, és a piaci árak is csökkentek a válság hatására.

Így összességében a mostani piaci árhoz képest a kínálati ár jó, ha 10 százalékkal kisebb. Ennyi kedvezményért viszont nem kellemetlenségeket kellene a vevőknek vállalniuk.
   
A hitelt törleszteni nem tudó adósok nagy része nem működik együtt a bankjával. Így a lakás nem adható el gyorsan, és viszonylag jó áron. A bank lakott ingatlant ad el, vagy pedig a saját követelését értékesíti.

A vevőnek mindkét esetben ki kell költöztetni a korábbi tulajdonost, de ezt a téli hónapokban nem tehetik meg, tehát nem kerülhetnek birtokon belülre. A vevőnek előre nem tisztázott közüzemi tartozásokkal is számolnia kell, amely szintén a 10 százaléknyi kedvezményes árat apasztja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!