Gazdaság

2009.11.02. 19:44

Óvatosabb kereskedés

Budapest - Augusztusban a külkereskedelmi forgalom volumene exportban 10, importban 15 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Varga Ibolya

Január-augusztusban a kivitel 17, a behozatal 23 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg 815 milliárd forintos (2837 millió eurós) aktívumot mutatott, 875 milliárd forinttal (3104 millió euróval) javult az előző év január-augusztusi, 60 milliárd forintot (267 millió eurót) kitevő passzívumához.
 
A január-augusztusi forgalom forintban mért árszínvonala az export és az import esetében közel azonos, öt százalék körüli mértékben emelkedett az előző év azonos időszakához, a cserearány gyakorlatilag nem változott.

A forint a főbb devizákhoz képest 17, ezen belül az euróhoz mérten 15, a dollárhoz viszonyítva több mint 30 százalékkal gyengült. A külkereskedelmi termékforgalom devizaárszintje az előző év azonos időszakitól közel 10 százalékkal maradt el.
 
Az export 60 százalékát, az import közel felét kitevő gépek és szállítóeszközök forgalmának volumene  az év első nyolc hónapjában exportban 21, az importban 26 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly.

Az árufőcsoporton belül a legnagyobb visszaesés a közúti jármű, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés forgalmában mutatkozott: a kivitelben 39, illetve 26, a behozatalban 49, illetve 41 százalékos volt a csökkenés.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene  január-augusztusban az átlagnál kisebb mértékben csökkent: 14, illetve 20 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly. 
 
Az energiahordozók behozatalának volumene az év első nyolc hónapjában 29 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly, de augusztusban, idén először, mintegy nyolcszázalékos volumenbővülés volt az árszint 25 százalékos csökkenése mellett.

Az árufőcsoporton belül az  első nyolc hónapban a kőolaj és kőolajtermékek volumene 21, a természetes és mesterséges gázoké 46 százalékkal esett vissza. 
 
Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene az  első nyolc hónapban összességében három százalékkal növekedett, importvolumene hat százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A kivitel növekedésének legfőbb tényezője a gabona és gabonakészítményeknek az időszak egészére vonatkozó 21 százalékos exportvolumen-bővülése volt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!