Gazdaság

2009.11.18. 12:59

Turizmusban kisebb a visszaesés a vártnál

Veszprém - A gazdasági válság turizmusra gyakorolt hatásairól, az ágazat teljesítményéről is szólt Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának minapi ülésén.

Kiss Nikolett

Kovács Miklós hangsúlyozta: a turisták számát illetően a versenytárs országok is szenvedtek veszteségeket, ebből a  szempontból Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. Turizmusunk visszaesésének mértéke az előzetes várakozásokhoz mérten kisebb. A január-szeptemberi időszakban a vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 8,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, s a korábbi tapasztalatok alapján a végleges adatok ennél kissé kedvezőbbek is lehetnek.

Igaz, a turisztikai bevételek alakulásában nagyobb súllyal latba eső külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 11,0, illetve 10,8 százalékkal csökkent. Úgy tűnik, eredményes volt a közeli országokat megcélkzó reklámkampány, ugyanis sikerült a korábbinál több turistát megnyerni például Ausztriából, Csehországból is. A nagyobb visszaesést produkáló küldőországok utazóiról pedig általában elmondható, hogy máshonnan is hasonló mértékben maradtak el a válság következtében. A jövő évi kilátásokról szólva a szakállamtitkár elmondta: a nemzetközi várakozások már alapvetően javulóak, 2010-ben az UNWTO a nemzetközi turistaérkezések 1-2,5 százalékos növekedésével számol.

A Turizmus Panoráma szerint ellenzéki honatyák kevéssé osztották a szakállamtitkár óvatos optimizmusát, és elismerve a tárca ezen a térületen tett erőfeszítéseit rámutattak a jelenlegi marketingkeret elégtelen voltára, továbbá azt is hangsúlyozták, nem látszanak azok a kormányzati szintű lépések, melyek egy későbbi növekedést lehetővé tennének. További kérdésre válaszolva a szakállamtitkár elmondta, a kétségtelen nehézségek ellenére nem tapasztaltak olyan helyzetet, hogy a szállodai fejlesztésekhez korábban felvett devizahitelek törlesztő részleteinek visszafizetése ellehetetlenült volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!