Gazdaság

2010.02.19. 03:28

Nagy segítség a tanulóknak - Együtt a biztonságért

Veszprém - Mivel a munkavédelem nem kap nagy hangsúlyt a tantervekben, a hatóság egyedi megállapodások alapján segíti az iskolák diákjait az ismeretekkel.

Tremmer Tamás

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) egy 2007-es központi döntés alapján az ellenőrzés mellett kiemelt figyelmet fordít a szemlélet és a gondolkodásmód formálására, azaz tájékoztatást is végeznek.

Mivel a munkavédelem nem hangsúlyos a Nemzeti Alaptantervben, ezért keresik a kapcsolatot az intézményekkel, hogy hasznos információk, oktatóanyagok átadásával segítsék az intézmények munkáját, tudtuk meg Szakály Klárától, a tanácsadó szolgálat osztályvezetőjétől.

A régióban másodikként a veszprémi Jendrassik-Venesz középiskola és szakiskolával kötött együttműködési megállapodást az OMMF Közép-dunántúli Munkavédelmi Felügyelősége.

A szerződés minapi aláírásakor az intézményt igazgató Szelényi Géza hangsúlyozta az együttműködés fontosságát. Mint mondta, a munkavédelmi ismeretek átadásában nagy a felelősségük. Nesztinger Péter regionális igazgató azt tapasztalta, a fiatal munkavállalók homályos munkavédelmi ismeretekkel rendelkeznek. El kell kerülni, hogy a szabályismeret hiánya miatt balesetet szenvedjenek.

Az együttműködés érdekében az iskola vállalta, hogy a kerettantervek alapján a tanácsadó szolgálat bevonásával markánsabban jeleníti meg az egy-egy szakterületre vonatkozó munkavédelmi ismereteket, ennek teljesítéséhez biztosítja a feltételeket. A tanácsadó szolgálat pedig a végzős diákoknak segít megtalálni, a mainál ismertebbé tenni azokat az általános munkavédelmi jogszabályokat, előírásokat, amelyekre munkájuk során szükségük lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!