Gazdaság

2010.02.17. 17:02

Utalja az MVH a szőlőkivágási támogatásokat

Budapest - Mintegy 3300 szőlőkivágási engedélyt adott ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), s február elején a kivágási támogatások kifizetése is megkezdődött.

Varga Ibolya

A szőlőkivágási támogatás együttes összege három és fél milliárd forint. A kivágásra engedélyezett területnagyság ebben a borpiaci évben 2000 hektár, ami a megelőző borpiaci évre jóváhagyott 1200 hektáros területnagysággal együtt nem éri el a 2008. augusztus 1. és 2011. július 31. között támogatással kivágható 6821 hektáros maximális területnagyság felét.

A támogatás kiutalásának feltétele, hogy a kérelmező a szőlőültetvény kivágását a vonatkozó 100/2008. (VIII. 6.) FVM rendeletben meghatározott módon hajtsa végre. Ennek értelmében, a szőlőtőkék föld feletti részeit, illetve a föld alatti részekből legalább a gyöktörzset eltávolítva, a területet mezőgazdasági művelésre alkalmas állapotba kell hozni.

A szőlőültetvények kivágására és annak az MVH részére történő bejelentésére 2010. április 15-ig van lehetőség. A hivatalhoz mintegy 500 darab kivágási bejelentés érkezett eddig. Ám az elmúlt időszakban lehullott jelentős mennyiségű hó lassítja az előírásoknak megfelelő ültetvény-kivágást, valamint azok ellenőrzését.

Címkék#szőlő#mvh

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!