Gazdaság

2010.04.20. 20:53

Egyedül nem megy, de hogyan tovább?

Alsóörs - A turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) szervezetek jelenlegi helyzetét, továbbfejlesztési lehetőségeit értékelték turisztikai szakemberek.

Kiss Nikolett

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) keddi ülésén egyetlen téma, mégpedig a TDM-szervezetek jelenlegi működése, a szervezetekben részt vevők tapasztalatainak elemzése volt napirenden.

Rosta Sándor BRIB-elnök kiemelte: a jövő egyértelműen a TDM-eké. Ahol jól szervezik ezeket az alulról, egyéni és önkormányzati összefogással  szerveződő egységeket, ott eredmények is születnek. Mint mondta: azt szeretnék elérni, hogy a Balaton-régió legyen az első, ahol a TDM-szervezetek regionális szinten is összeérnek.

Vígh Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. TDM-koordinátora elmondta: a Balatonnál tíz pályázat érkezett be 546,31 millió forintos támogatási igénnyel.

Az idén a TDM-szervezetek fejlesztésére a három balatoni régióban összesen 730 millió forint áll rendelkezésre, ebből 330 millió a Közép-Dunántúlon.

A Balatonnál egyébként már jól működő rendszer (lásd például balatonfüredi, balatonalmádi  turisztikai egyesület vagy Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület) továbbfejlesztésével kapcsolatban több kérdés is felmerült: a helyi struktúra továbbfejlesztése vajon  a térségi vagy a regionális szervezet, de többen szorgalmazták azt is, hogy törvényileg kellene szabályozni a TDM-ek finanszírozását, illetve szakmapolitikai alapjait is.

Többen megfogalmazták azt is: szükség van a turizmustörvényre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!