Gazdaság

2010.07.28. 17:31

Jók az idei hozamok

Veszprém - A számítások szerint a hét végére vagy a jövő hét elejére befejeződhet megyénkben az aratás, legfeljebb a Bakony magasabban fekvő területein marad még lábon kevéske gabona.

Varga Ibolya

Szücs Ferenc, a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága első számú vezetője adatai szerint megyénkben háromnegyed részben befejezték az aratást, az összesen 72 900 hektáros gabonaterületből 55 ezer hektáron végeztek a betakarítással.

A csekély területet elfoglaló tavaszi búzával, valamint az őszi árpával és a repcével teljes egészében végeztek. Előbbiből hektáronként 3,6, utóbbiból 1,8 tonna a megyei átlaghozam. A búza 82 százalékát takarították be, 3,67 tonnás átlaghozam mellett.

A viszonylag kis területen, összesen 1600 hektáron vetett rozzsal tíz százalékban végeztek, egy hektáron 2,1 tonna termett. A tritikálé 30 százalékát vágták le, ebből három tonnát adott egy hektár.

A tavaszi árpa 75 százalékát hordták be a magtárakba, a megyei átlaghozama 3,3 tonna. A zab termőterületének 21 százalékán jártak a kombájnok, ez 2,4 tonnát adott hektáronként.

Az aratásban eddig semmi különös eset nem történt. A munkát követő teendők is ütemesen haladnak. Már behordták a szalma csaknem felét.

A tarlóhántás 28 százalékon áll, ennek nem kedvez igazán a száraz idő, mert kemény a talaj. Az utóbbi napok hűvösebb, enyhén csapadékos időjárása csekély mértékben hátráltatta a munkát, mert a légmozgásnak köszönhetően mindenütt hamar felszáradt a harmat, a kevéske eső.

Adásvételi helyett termékértékesítési szerződések megkötését javasolja a növénytermesztőknek a Magyar Agrárkamara.

Ezzel ugyanis elkerülhetők az esetleges fedezetvásárlások, kötbérek. Az időjárási katasztrófák miatt sok termelő képtelen a korábban kötött szerződéseit teljesíteni.

A termékértékesítési szerződéseknél arról szól a passzus, hogy meghatározott területen megtermett gabonát vásárol fel a vevő. Ha az a termelő önhibáján kívüli okból nem terem meg, azt a gazdálkodó nem köteles pótolni, kifizetni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!