Gazdaság

2010.07.01. 14:50

Siker a Széchenyi-kártya - Ötvenmillióra emelhetik a felső határt

Budapest - A kormány 50 millió forintig emelné a Széchenyi-kártyával igényelhető hitel felső határát, de erről a döntés még nem született meg.

Osváth Sarolta

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára kedvező, kamattámogatással igénybe vehető kártya egyre népszerűbb, a drága kereskedelmi banki hitelek helyett a kártya igénybevételével kezelni tudják átmeneti likviditási problémáikat.

Az elmúlt másfél évben - a válság idején - a korábbinál is jóval többen választották a Széchenyi-kártyát, jelenleg a 130 ezret meghaladó számú kibocsátott kártyára kihelyezett hitel értéke eléri a 763 milliárd forintot. A legtöbb igény ma már a takarékokhoz érkezik, így jelenleg a legtöbb új kártyát a szövetkezeti pénzintézetek bocsátják ki - tudtuk meg Varga Antaltól, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatójától.

A Széchenyi-kártya program 2009-ben az általános forrásszűke ellenére az egyik legjobb évét zárta  hangsúlyozta. A bankkártyával is felhasználható hitel ugyanis 25 millió forintig jó megoldás a napi likviditási problémák kezelésére. A kibocsátott kártyák döntő többségét - 85 százalékát - vidéken igényelték a vállalkozások, így az új kártyák kibocsátásában már piacvezetők a takarékok. A hálózat tavaly 17 százalékkal növelte a kihelyezést. Az elmúlt egy évben az OTSZ tagszervezetei csaknem nyolcezer kártyát adtak ki, és ezzel 50 milliárd forint értékű folyószámlahitelt bocsátottak a kkv-szektor részére - emelte ki az ügyvezető. Az egy kártyára jutó átlagos hitelösszeg az elmúlt egy évben 6,28 millió forint volt, míg a teljes bankszektorban ez 7,5 millió forintot tett ki.

- Jelentős eredmény, hogy a kártya kamattámogatását az eredeti tervektől eltérően végül nem csökkentették a kezdeti öt százalékról nullára. Az elképzeléseket a program sikeressége és a megváltozott piaci környezet felülírta. Óriási hiba lett volna megvonni a leginkább rászoruló vállalkozásoktól a finanszírozás lehetőségét - magyarázta Varga Antal.

A legfrissebb statisztikák szerint a vállalkozások havonta több mint kétezer új kártyát igényelnek. Más hitelekhez képest a visszafizetési hajlandóság kedvezőbb a Széchenyi-kártyás kölcsönöknél, a bedőlési arány rendkívül alacsony.

Mindezek alapján az ügyfelek érdeklődését illetően számottevő változásra nem számít az OTSZ ügyvezetője. A magyarországi takarékok több száz milliárd forint hitelezésre fordítható betétállomány birtokában a hazai pénzügyi élet még aktívabb szereplőivé válhatnak, legyen szó a Széchenyi-kártyáról, a Gazdakártyáról vagy egyéb hiteltermékekről - tette hozzá Varga Antal.


 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!