Gazdaság

2010.08.17. 17:36

Kínai-magyar kapocs: gazdasági haszna is lehet

Balatonfüred - A kínai Ningbo városnál található Dongqian tó és a Balaton közötti együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a Balaton Fejlesztési Tanács részéről Ruzsics Ferenc alelnök illetve Zhu Zhizhen a tóbizottság elnöke kedden.

Kiss Nikolett

- Alapvetően kulturális együttműködésről van szó - kezdte köszöntőjében dr. Bóka István. Balatonfüred polgármestere elmondta: a Balaton hatalmas gazdasági és kulturális érték. Számtalan példa létezik már ilyen együttműködésre, de a "XXI. század elején a Kínával történő kapcsolat külön indoklást nem igényel" - fogalmazott.

- A kultúra összekötő kapocs, amely révén Magyarország és a magyar nemzet a legnyíltabb, legegyszerűbb és legtartalmasabb viszonyba kerülhet Kínával - mondta Szőcs Géza.

A kulturális államtitkár, a kapcsolat kezdeményezője egyébként kedvező előjelnek tekinti a keddi füredi találkozót a néhány nap múlva esedékes pekingi és shanghai látogatás előtt. Az államtitkár kiemelte, szerinte a bor nemcsak árucikk, hanem a kultúra egyik főszereplője, s az esti programra utalva hozzátette: meggyőződése szerint bebizonyosodik, hogy egy pohár bor sokkal jobb nagykövete egy országnak mint akárhány nagykövetség.

A kulturális együttműködésen túl a természet- és a műemlékvédelmet, valamint a kereskedelmi kapcsolatok kialakítását említette Xu Ming Fu, a tízmillió lakosú Ningbo alpolgármestere, aki megjegyezte azt is: sokat szeretnének tanulni a tó fejlesztésével kapcsolatban a magyaroktól. Kiemelte: a tízmilliós város és az oda látogató ötvenmillió turista nagy piaca lehet a magyar boroknak. Egyúttal az októberi nemzetközi tófesztiválra meghívta a Balaton képviselőit, s elmondta, hogy szeretnének magyar hetet rendezni. 

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, a fejlesztési tanács alelnöke is azt hangsúlyozta, minden olyan együttműködésnek örül, amelynek a kulturális együttműködésen túl gazdasági, kereskedelmi haszna is lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!