Gazdaság

2010.08.31. 14:54

Nitrokémia - A vállalat ma lehetőség

Balatonfűzfő - A Nitrokémia ma már nem terhet jelent a városnak, hanem lehetőséget. A vállalat és Balatonfűzfő sorsa összeforrt, mindegyiknek szüksége van a másikra.

Tremmer Tamás

Mindezt Majorné Kiss Zsuzsanna jelentette ki a keddi Balatonfűzfőn a Nitrokémia megalapításának 89. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. De nem csak a vállalat, hanem a település is ünnepel, jelesül, várossá válásuk tízéves évfordulóját, tette hozzá a polgármester asszony.

Ez alkalommal adták ki Kovács Tibor korábbi vezérigazgató "Majdnem 100 év", és dr. Varjú Lajos egykori tanácselnök, polgármester "A gyár szülte város" című könyveit. A két kötetet szimbolikusan egybekötve ismerhették meg az érdeklődők. Ez is azt jelzi, a város és a Nitrokémia sorsa elválaszthatatlan.

- A vállalat megalapítását minden évben megünnepeljük, de az idei születésnap a korábbiakhoz képest hangsúlyosabb, hiszen a gyár sorsfordulóhoz érkezett, mondta köszöntőjében dr. Bakonyi Árpád vezérigazgató. A cégvezető kifejtette, a két könyv az elmúlt évtizedek eseményeibe nyújt bepillantást, segít megérteni a történéseket.

Kovács Tibor folyamatosan négy évtizedet dolgozott a Nitrokémiánál, végigjárta a ranglétrát, s 1990-ben vezérigazgatóként ment nyugdíjba a vállalattól. Bevallotta, munkavégzése alatt nem volt olyan nap, hogy ne jegyzetelt volna. A könyvhöz a saját anyagai mellé a könyvtárakban fellelhető mintegy 12 ezer A4-es oldalnyi nitrokémiás dokumentumot is feldolgozott.

Dr. Varjú Lajos édesapja l927-ben, az óvári lőporgyár leszerelése nyomán került Balatonfűzfőre. Ő maga ugyan Óváron született, de tősgyökeres fűzfőinek vallja magát, itt nevelkedett a gyártelepen, s ma már a családjuk negyedik generációja él a Balaton-parton. 31 éven keresztül dolgozott a község, a nagyközség, a város vezetőjeként. Személyes tapasztalataira, emberi kapcsolataira építve szánta rá magát a könyvírásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!