Gazdaság

2010.09.29. 14:46

Az utódok ítélnek - Nyugdíjazását kérte dr. Bakonyi Árpád vezérigazgató

Balatonfűzfő - Mérleget ugyan vonhatunk, de az ítéletet az utókor mondja ki - mondta dr. Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. távozó vezérigazgatója.

Tremmer Tamás

Nyugdíjazását kérte dr. Bakonyi Árpád, aki nyolc éven keresztül volt az átalakuló Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója. Utolsó munkanapját szeptember 30-án tölti a cégnél. Ennek kapcsán beszélgettünk.

- A közelmúltban kezdeményeztem felmentésemet, amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél elfogadtak. E lépésre azért szántam rá magam, mert a cégnek az elmúlt évekbeli tevékenysége alapján határozott stratégiája, kivitelezhetőnek látszó jövőképe volt. Az MNV Zrt. legutóbbi intézkedései alapján ettől eltérő szándékokat éreztem, ilyen esetekben pedig nem a tulajdonos, hanem a beosztott szokott felállni.

- Akár meg is várhatta volna, hogy menesszék...

- Én a saját stratégiám megvalósítása mellett köteleztem el magam. Ha nem ez valósul meg, akkor azt másnak kell csinálnia. E helyzetben ezt a lépést tartottam korrektnek.

- Nyolc év alatt sikerben és kudarcban egyaránt volt része. Számba venné ezeket?

- Rögtön az elején szögezzük le: mérleget csinálhatunk, de ítéletet az utókor mond, mennyire is voltak jó lépések azok, amelyeket megtettünk. Amikor 2002-ben kineveztek vezérigazgatónak, száz sebből vérzett a Nitrokémia, veszteséges üzemek működtek, jelentékeny környezetvédelmi károkat okozott a tevékenység, s milliárdot meghaladó tartozás halmozódott fel. Ez az örökség az 1998-as szétválasztásra vezethető vissza. Akkor a jó üzleti lehetőségek a Nitrokémia 2000 Rt.-hez kerültek, a problémás területek pedig maradtak az ős-Nitrokémiánál. Vezetésem alatt kiderült, a veszteséges üzemek részben megszüntethetők, illetve értékesíthetők. A kerítésen belüli környezeti kármentesítési munkákat befejeztük, mindez tevőleges állami segítséggel történt. Pár év után elértük, hogy a Nitrokémia már hitel felvétele nélkül tudott gazdálkodni, 2008/2009-ben pedig százmilliós eredményt tudtunk felmutatni. A Nitrokémia veszteségesből nyereségessé vált, a vállalatnak jó imázsa van, a környezetvédelmi szakmában komolyan jegyeznek bennünket, ezek mindenképpen sikerként könyvelhetők el.

- És ami nem sikerült?

- Kudarcként élem meg mindazt, amit nem tudtunk megvalósítani. Harmadik éve dolgozunk a biofinomító-projekten. Most kerültünk abba a helyzetbe, hogy egy multinacionális holland cég partnerként bejelentkezett hozzánk. Folyik a biofinomító környezetvédelmi engedélyeztetése, több változatra is rendelkezünk megvalósíthatósági tanulmánnyal. Sajnos finanszírozhatóságig még nem jutottunk el. A föld alatti erőmű létesítményeinek hasznosítását sem tudtuk megoldani. Amikor olyan anyagi helyzetbe került a vállalat, óvatos állagmegóvást, valamint a láthatóságot elősegítő beruházásokat végeztünk, de a döntéshozók nem voltak fogadókészek arra, amiben fantáziát láttunk, hogy multikulturális létesítményként hasznosítsuk. A környezetvédelmi ipari parkot mint gondolatot felvetettük, elkezdtük a szervezését, ennek során létrehoztunk egy környezetvédelmi klasztert is, azonban nem jutottunk el a látványosabb fázisig.

- Élete során több helyen megfordult, többek között dolgozott minisztériumban, dorogi miniszteri biztosként, a Várpalotai Környezetvédelmi Kht. élén. Mondható, hogy ez a fűzfői nyolc év volt pályája csúcsa?

- Külön szerencsének tartom, hogy aktív életem utolsó nyolc évében ilyen  feladat megoldásában vehettem részt. Talán itt összegződtek azok a feladatok, amikhez az előzmény feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy többé-kevésbé eredményes munkát tudjunk végezni.

Az MNV Zrt. igazgatósága a Nitrokémia Zrt. új vezérigazgatójává október 1-jétől a környezetmérnöki és közgazdász végzettséggel rendelkező Udvardi Pétert választotta meg.

 

Dr. Bakonyi Árpád mindig tettre és tenni kész ember volt, nehéz hinni róla, hogy nyugállományba vágyik. Bevallotta, nem gondolta komolyan, hogy teljes mértékben abbahagyja a munkát, bár van négy szép unokája, akikre mindenképpen több időt szán. Ugyanakkor számtalan olyan feladatot lát, ahol úgy érzi, még eredményesen tud közreműködni. A Nitrokémiára természetesen figyel, szeretné, ha az utóda minél többet megvalósítana azokból a potenciális lehetőségekből, amivel a társaság rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!