Gazdaság

2010.10.07. 17:10

Kilábalás a válságból

Veszprém - Figyelik az újautó-eladásokat, de elsősorban saját üzleteik ügyfélszámát. Az utóbbiból és az elmúlt havi forgalomnövekedésből arra következtetnek, ha lassan is, de megkezdődött a válságból a kilábalás.

Horváth Éva

Dr. Fazekas Péter és Zsolt, a Euronics-Vöröskő Kft. tulajdonosai ugyanakkor a cégek társadalmi felelősségvállalásának is elkötelezettjei.

Amikor két éve a gazdasági világválság jelei már érzékelhetőek voltak, mi magyarok elszántan vásároltunk karácsony előtt LCD-tv-ket s egyéb műszaki eszközöket. A Euronics-Vöröskő Kft. eközben elszántan folytatta hálózatépítését. Az előremenekülés vagy kockázatvállalás volt-e ez kérdésre dr. Fazekas Péter visszaidézi: a 24 ország műszaki szakkereskedőit összefogó hálózatban már 2008-ban érzékelték a válság jeleit, csak nálunk nem. Cégüknél, mint a műszaki piacon, 2009 májusában csökkent 30 százalékkal a forgalom, szinte késvágásszerűen. Ez a költségek radikális csökkentésére késztette őket, mert úgy vélték, a gazdasági válságból csak lassú lesz a kilábalás. A marketingköltségektől kezdve a létszámgazdálkodáson át az áramdíjig mindent alaposan átvizsgáltak. Mindenkinek - a tulajdonosoknak is - tíz százalékkal csökkentették a bérét, olcsóbb áramszolgáltatót kerestek, s amin lehetett, spóroltak, így egymilliárd forinttal csökkentették a költségeket.

Mindeközben más gondokkal is meg kellett küzdeni. Egyrészt talpon kellett maradni, mialatt a konkurens cég kivonult a piacról, másrészt megküzdeni az egyéb támadásokkal. Azt mondják: a szakma és a beszállítók szűk közösséget jelentenek, évtizedes a kapcsolat és a bizalom közöttük. Ehhez erőt ad a családi vállalkozás, az, hogy minden döntést meg tudnak beszélni, s egymásnak támogatást adni. A Fazekas testvérek a cég operatív irányításában már nem vesznek részt, ők a cég hosszú távú jövőképének kidolgozását tartják feladatuknak. Most éppen azt, hogy miként tudnak nyitni az ifjabb korosztály felé. Részben az internetes kereskedelem fejlesztésével, részben az áruházi választék bővítésével. Ez utóbbi a digitális technikai kínálat szélesítését jelenti. Amihez olyan szakkereskedők kellenek, akik a komplett rendszer kialakításához segítséget tudnak adni. Ezért gondolkodnak azon, miképpen tudnának részt vállalni a műszaki szakkereskedők képzésében, ami házon belül már jól működik.

Minden cég fejlődésében elérkezik a pillanat, amikor azon kell gondolkodni, merre fejlődjön tovább. Érdemes-e külföldi piacra lépni vagy a határon belül kell erősödni. Fazekas Zsolt szerint a Euronics-hálózat lényege a nemzeti cégek összefogása. A közös beszerzés mellett tapasztalatcserére is lehetőségük van a 24 országban működő társaságokkal. Ők magyar cégként akarnak érvényesülni. Mint mondják: nekik nem 23. vagy 47. számú boltvezetőjük van, hanem Kovács Péter, akit ismernek.

A felelősségvállalás hozta a döntést, hogy a cég központját - amit a Euronicshez csatlakozás miatt annak idején Budapestre költöztettek - most visszahozták Veszprémbe, ennek minden pénzügyi kötelezettségével együtt.

A cég adatai szerint az idei év első felében tíz százalékkal csökkent a műszaki kereskedelem forgalma. A hatodik hónapban a csökkenés egy százalékkal folytatódott. Ugyanakkor júniusban a Euronics-Vöröskő forgalma kilenc százalékkal nőtt. Úgy vélik, ebben a politikai és gazdasági bizalom növekedésének is szerepe van. Annak, hogy az emberek kiszámíthatóbbnak látják a jövőt, azt, mi várható. Ezt érzékelik abban, hogy többen mennek be az üzletekbe nézelődni, válogatni.

A cég piaci részesedése a válság kezdete óta 16 százalékra nőtt. Dr. Fazekas Péter azt mondja: az elmúlt húszéves fejlődés öt legjobb évének egyikét zárják várhatóan idén. Köszönhetően a költségcsökkentésnek, a racionális fejlesztésnek. Ami mostanra már a létszámbővítést is magában foglalja.

Kilenc éve csatlakoztak a hálózathoz

A hódmezővásárhelyi Bravotech és a veszprémi Vöröskő Kft. által 2001-ben létrehozott Euronics Magyarország kilenc éve csatlakozott a 24 országban több mint tízezer boltot ellátó Euronics International (EI) Ltd. nemzetközi beszerzési társuláshoz. A két, továbbra is független kereskedelmi vállalkozás azért fogott össze, mert világossá vált: csak szövetségben és a Euronics International beszerzési támogatásával maradhatnak életképesek a multinacionális vállalatokkal szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!