Gazdaság

2010.10.19. 17:55

Távol az idillitől

Megyei körkép - Tavasszal és ősszel minimális fellendülés tapasztalható a konferenciaturizmus területén, ám a 2007-2008-as - a mostanihoz képest idilli - állapot még mindig nagyon távolinak tűnik. Takarékosság, árverseny, kedvezőtlen szabályozás - ezek a kulcsszavak.

Kiss Nikolett

A gazdasági nehézségek 2008-as megjelenése óta nincs könnyű helyzetben a turizmus. Az egyéni utazóknak is kevesebb szabadon elkölthető jövedelme van, de a cégek is spórolósra vették a figurát. 

- Négy-öt éve hihetetlenül szárnyalt ez a szegmens, de ennek már csaknem két éve vége van. Nagy felfelé ívelést nem látok, a cégek takarékoskodnak, hisz sokuknak kisebbb gondjuk is nagyobb annál, mintsem, hogy konferenciákat szervezzenek - osztotta meg tapasztalatait Neubauer Sándorné. A veszprémi Villa Medici hotel vezetője szerint a takarékoskodás mellett fontos szempont az is, hogy rengeteg új szálloda nyílt, ezért a rendezvények jobban eloszlanak közöttük. Éppen ezért az árverseny is nagy.

- Bizonyos színvonalat illik megfizetni, nem lehet felborítani az ár-érték arányt - fogalmazott Neubauerné, aki hozzátette azt is: ők nem akartak beszállni abba az árspirálba, amelybe több szálláshely is belerokkant már.

Késői foglalás, a két évvel ezelőtti szintnél akár 20 százalékkal alacsonyabb árak, kedvezőtlen szabályozás - kulcsszavakkal talán így foglalható össze Szíjártó Csaba véleménye. A kenesei Marina Port Hotel vezetője szerint tavasszal és ősszel minimális fellendülést lehetett tapasztalni, télen viszont már a Balaton nem "szükséges" helyszín.

- A balatoni hotelek a fővárostól számított távolságot tekintve egri, ceglédi, visegrádi szálláshelyekkel versenyeznek. Egyet értek a Magyar Turizmus Zrt. azon törekvésével, amely egyre több konferencia Magyarországra csábítását célozza. Ezekből talán a Balaton is profitálhat, de sokat remél a magyar szállodaipar a jövő évi uniós elnökségből is - mondta. Szíjártó Csaba hozzátette azt is: a szegmens helyzetén sokat segítenének törvényi változtatások. Csökkenteni kellene a céges rendezvények utáni adót, s a szállodákról is le kellene venni felesleges terheket, hogy levegőhöz jussanak.

Míg 2008-ig heti rendszerességgel adott helyet céges rendezvényeknek, tréningeknek a Zirc melletti Hotel Szarvaskút, addig mostanra elvétve találkoznak konferenciavendégekkel. Répás Tibor, a hotel vezetője elmondta: nagyjából 90 százalékos a visszaesés ebben a szegmensben, ám szerencsére tudták pótolni egyéni vendégekkel a hiányt.

- A két évvel ezelőttihez képest a forgalmunk még nőtt is, jól megtaláltuk a hangot az egyéni vendégekkel, a fejlesztéseinket is az ő igényeikhez igazítjuk. A konferenciák iránti igény csökkent, a kínálat viszont nagy, kis bakonyi hotelként elveszünk a nagyok mellett - mondta.

 

A konferenciaturizmus forgalmának ötszázalékos növekedését tűzte ki célul jövőre a Magyar Turizmus Zrt. - mondta el korábban egy balatoni konferencián a társaság új vezérigazgatója. Horváth Gergely szerint fontos szerepet szánnak a légimarketingalapnak, a sport- és konferencia-nagyköveti programot újból indítanák. A konferenciaprogram keretében   három ötszáz-kétezer résztvevős, valamint tíz ötszáz személy alatti konferencia megrendezési jogát szeretné elérni a nemzeti marketingszervezet a közeljövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!