Gazdaság

2010.11.30. 16:59

Herend: tartós állami tulajdon

Veszprém - A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. 25 százalék plusz egy darab kisebbségi állami részvényei tartós állami tulajdonban maradásával kapcsolatban nyújtott be törvénymódosítási javaslatot kedden dr. Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes és dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő.

Kiss Nikolett

Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón Horváth Zsolt elmondta: az országban is egyedülálló munkavállalói részvényprogram (MRP) keretében az állam 25 százalék és egy darab részvény erejéig tulajdonosa a társaságnak, a többi a munkavállalóké. Az állami vagyonról szóló törvény 2007-es módosításával az állami rész a száz százalékig állami tulajdonban álló Regionális Fejlesztési Holding kezébe került volna azzal, hogy a holding a részvényeket nem idegenítheti el.

Mint ahogy Horváth Zsolt fogalmazott: a közvetett helyett így csak közvetlen állami tulajdon valósult volna meg. Ez egyrész rossz üzenet, másrészt szakmai szempontból is rossz döntés volt, ugyanis a manufaktúra alapszabályában foglalt elidegenítési szabályok nem tették lehetővé a végrehajtást. "Politikai és szakmai baklövés" - fogalmazott.

A most benyújtott módosítási javaslat szerint "a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt, mint Magyarország meghatározó hungaricuma 25 százalék plusz egy darab kisebbségi állami részvényeinek tartós állami tulajdonban kell maradnia, úgy, ahogy ez a 2007. évet megelőzően volt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!