Gazdaság

2010.11.22. 14:06

Nem minden az ár - Megbolydult a biztosítási piac

Megyei körkép - Finisébe érkezett a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, aki a biztosítóváltáson gondolkodik, már csak e hónap végéig teheti meg.

Tremmer Tamás

Az autótulajdonosok szempontjából az idei kgfb-kampány legfontosabb változása a köbcentiméter alapú tarifálásról kilowatt alapúra való átállás, amely újraosztja a piacot. Az új rendszer miatt ebben az évben akár másfél millióan is újraköthetik biztosításukat. A kilowatt alapú tarifálás következtében előreláthatóan az autósok mintegy harmadának több mint tíz százalékkal csökken-, majd harmadának több mint tíz százalékkal nő a kötelező biztosítás díja.

Általánosságban elmondható, hogy a tarifaváltozás azoknak kedvez majd, akik régebbi, nagy hengerűrtartalmú motorral rendelkező, de kisebb teljesítményű autót vezetnek.

Egy veszprémi alkusz cég vezetői szerint jelentősen megnőtt az ügyfélszám, amely akár duplázódhat is a tavalyihoz képest. A változás miatt olyanok is átszámoltatják a biztosítási díjaikat, akik korábban nem is gondoltak erre, de ha már számoltatnak, körbenéznek az ajánlatok között, s lehet, hogy váltanak, mondta az Agape-2000 Kft. ügyvezetője, Szarka Ferenc. Ügyvezető társa, Póczik Ferenc hozzátette, magánszemélyek esetében 22-26 százalékos csökkenés a jellemző. Gépjármű flották esetében viszont a közzétételi díjaktól eltérni nem lehet!

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a bónuszok a másik biztosítóhoz átvihetők. Változott a jogszabály, a korábbi 60 nappal szemben mostantól már 45 napos nemfizetés után megszűnik a kockázatvállalás. A biztosító a nemfizetés időszakára úgynevezett fedezetlenségi díjat fizettet, amely sokkal magasabb összeg, mint a normál kgfb díj.

A kgfb átlagos díjának alakulását tekintve - míg 2008-ban évi 30 ezer forint volt, ami 2009-re 25 ezer forintra csökkent - 2010-ben nem várható a korábbi évekhez hasonlatos díjcsökkenés. A biztosítók közötti árverseny idén már inkább egy-egy adott célcsoportra fog irányulni, nem pedig valamennyi ügyfélre. Az autó teljesítményére jellemző paraméterek mellett a biztosító fokozottan figyelembe vesz olyan egyéb ügyfélparamétereket is, mint például a terület, az életkor vagy a kártörténet.

A díjak további csökkenése ellen szól az is, hogy a biztosítások kötése során az ár mellett egyre inkább döntő szemponttá válik a nyújtott szolgáltatások tartalma. Fontos, hogy egy esetleges koccanás esetén a gépjármű tulajdonosa stabil, tőkeerős biztosítóval álljon kapcsolatban, amely minden körülmények között helytáll ügyfeleiért. Így nem fordulhat elő, hogy fizetésképtelenség miatt végül az ügyfélre hárul a felelősség.

 

Aki végigpörgette a biztosítók ajánlatait, találkozhat olyan kérdéssel, hogy a családban mennyi gyermek van, azok milyen korúak. Mindez a biztosítók szemfülességére utal, ugyanis rájöttek a gyakorlatra: a tapasztalt szülő köt biztosítást a kocsira a rutintalan gyermek helyett, így jelentősen csökkentik a költségeket. Persze a járművet aztán az ifjú használja, s reménykedik szülő, s biztosító, hogy nem okoz balesetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!