Gazdaság

2010.12.15. 18:24

Kiválóan cseng a nevük - Megyénkből négy termék a legjobbak közt

Megyei körkép - Az idén első alkalommal meghirdetett MagyarBrands program legjobbjai közé négy Veszprém megyei márkás termék is bekerült: az Ajka Kristály, a Pápai Hús, a kékkúti Theodora és a herendi porcelán.

Tremmer Tamás

A MagyarBrands elnevezésű program a legkiválóbb hazai márkák minősítését és bemutatását tűzte ki célul. Itthon is terjed a hazai termék pártolása, a magyar fogyasztók számára is mindinkább fontossá válik, hogy az általuk megvásárolt áruval támogassák a hazai vállalatokat, és ezzel Magyarország gazdaságának fejlődését. Ennek erősítése érdekében hirdették meg a MagyarBrands programot, amely a márkákat hét kritérium alapján értékeli. Ebből négy - tradíció, menedzsment, foglalkoztatás, tulajdon - számszerűsíthető, nyilvánosan elérhető adat. A brand ismertségét a fogyasztói márkák esetében reprezentatív fogyasztói kutatás alapján a Gfk Hungária piackutató cég mérte, az üzleti brandek esetében pedig szakmai zsűri pontozott. Fontos szempont volt a márka jó hírneve és hogy a vevők szeressék, valóban magukénak érezzék azt.

E kritériumok alapján, a két kategóriában 50-50-es listát hoztak létre. Ezek mindegyikében szerepelt Veszprém megyei márka. A MagyarBrands üzleti márkáinak toplistáján a győri Rába végzett az élen, hatodik az Ajka Kristály Üvegipari Kft. Nem került be az ötvenbe, de díjazták a péti Nitrogénműveket. A MagyarBrands fogyasztói márkáinak toplistáját a Pick vezeti, harmadik a herendi (Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.), 13. a Pápai Hús (Pápa Hús 1913 Kft.), 19. a Theodora (Kékkúti Ásványvíz Kft.).

Idén még a Superbrands zsűri által jelölt márkák kaphatták meg az elismerést. Jövőre viszont már pályázni kell a díjra.

 

A MagyarBrands elnevezésű kezdeményezés célja olyan magyar vonatkozású márkás termékek díjazása, amelyek a magyar vállalkozások méltó képviselői lehetnek külföldön is. A márkákhoz kapcsolt értékek olyan kézzelfogható előnyt jelenthetnek a magyar és nemzetközi piacon, amelyek révén a termékek megbízhatósága és elismertsége növekszik a vásárlók szemében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!