Gazdaság

2011.01.20. 16:46

Jöhet aszály belvíz után

Megyei körkép - A Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának becslése szerint eddig már 15 milliárd forint kár érte az agrárgazdaságot a belvíz miatt.

Varga Ibolya

Téli Róbert, a Veszprém Megyei Agrárkamara titkára szerint tény, hogy kipusztult 200 ezer hektárnyi őszi vetés, azaz ennyi repce, őszi árpa és főként búza fulladt  szó szerint  a belvízbe az utóbbi hetekben. Ezt a tételt  több milliárddal növeli, hogy legalább 740 ezer hektár föld ázott át annyira, hogy a következő hónapokban sem lehet megművelni. 

Nem ilyen látványos, de további százmilliókra rúg az a felesleges költség, melyet az őszi talajművelésre, szántásra, lazításra fordítottak, s a tavaszi vetéseket készítette elő. Most a tartós vízborítás tömörítette a talajt, kilúgozta azokat, szerkezete romlott, a talajélet nullára csökkent, s ha tavasszal vissza is húzódik a víz, ott újra kell végezni a talajművelést, a tápanyagellátást pótolni kell. Vagyis ilyen földbe nem lehet azonnal vetni, ha mégis, nem lehet tőle nagy termést várni.

Veszprém megyében  csak Pápa környékén mintegy ezer hektár van víz alatt, itt részleges vagy teljes a kipusztulás. A térségben  további  mintegy kétezer  hektár jelenleg nem művelhető. Sümeg környékén 200 hektár őszi vetés áll víz alatt. Várpalota és a Sárrét környékén további jelentő területek vannak víz alatt.
 Az idei évi kilátásokat nehéz megjósolni, hiszen a  kitavaszodást még komoly mértékű aszály is követheti közvetlenül - mint  1999-ben és 2000-ben-, ezért szétázott talajon új növények elkötelezett (szerződéses) termesztése életveszélyes, a mindenáron való hasznosítás pedig a talaj javítása  helyett, rendkívül kockázatos.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!