Gazdaság

2011.01.10. 10:13

Vidéki fellendülés csak a főváros után

Budapest - Pozitívak a szállodaipar idei várakozásai, országos átlagban már tavaly megállt a vendégéjszakák számának csökkenése, emö-gött azonban a fővárosban növekedés és vidéken változatlanul csökkenés, illetve stagnálás húzódik meg. Idénre biztatóak az előrejelzések.

Osváth Sarolta

A budapesti szállodákban a tavalyi év első kilenc hónapjában már 4,6 százalékkal magasabb keresletet regisztráltak az előző év hasonló időszakához képest, míg a vidék lassabban reagál a pozitív gazdasági folyamatokra  derül ki a BDO hotel- és ingatlan-tanácsadó üzletágának elemzéséből. Az előrejelzés az idei évre a teljes piac számára pozitív kilátásokat fogalmazott meg. A KSH tavalyi, első három negyedévi adatai szerint végre megállt az előző időszakokat jellemző meredek zuhanás  (2007 és 2009 között átlagosan 10,3 százalékkal csökkent a ven-dégéjszakák száma). Bár országosan 0,3 százalékos volt a visszaesés, a piac harmadát kitevő budapesti szállodai piac már növekedésnek indult.
 
Ehhez hozzájárult az üzleti, illetve a szabadidős utak számának növekedése, a továbbra is gyengélkedő forint, valamint a fővárost népszerűsítő intenzívebb marketingkampány  értékelte az adatokat Németh Richárd, a BDO Hotel és Ingatlan ügyvezetője.  A vidéki turizmusban még nem érezhetők a kedvező nyugat-európai trendek, az itteni vendégéjszakák 1,3 százalékkal estek vissza. Ugyanakkor a négycsillagos kategóriában 14,6 százalékos növekedés következett be.

Az idén a belföldi keresletet várhatón élénkíti majd a 2,53 százalékosra prognosztizált GDP-növekedés, emellett a 16 százalékos szja-kulcs bevezetése. A  szállodatulajdonosok 2011-ben már arra számítanak, hogy megáll az árak csökkenése és kevesebb kedvezmény nyújtására kényszerülnek.
A nemzetközi keresletet Budapesten egyrészt az üzleti klíma általános javulása, valamint Magyarország uniós elnöksége élénkítheti majd. A hazánkra irányuló figyelem miatt az év második felében is várható a konferencia- és rendezvényturizmus bővülése. A vidéki szállodák keresettsége alapvetően a hazai vendégek vásárlóerejének alakulásától és az üdülési csekk rendszerének módosításaitól függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!