Gazdaság

2011.01.19. 16:51

Visszakérhetik a jövedéki adót

Veszprém - Megváltozott az agrár- és erdőgazdasági, illetve halászati termelők gázolaj jövedéki adó visszatérítésének menete, új a melléklet és a cím is.

Varga Ibolya

Boros Gábor, a Veszprém  Megyei Agrárkamara területi koordinátora tájékoztatása szerint  ettől az évtől a gázolaj-felhasználással kapcsolatos adóvisszatérítéshez  használható mellékletek újak lettek. Az előző években használt mellékletek már nem jók, az esetleg megmaradtak nem használhatók, a falugazdászokkal nem a korábbi évről megszokott brossurát kell aláíratni, hanem az új nyomtatványt kell használni.
 
Másik újdonság, hogy az idei évben végzett agrártevékenység során felhasznált gázolaj után kért jövedéki adóvisszatérítés igazolásán az az igazoló szervezet már a  megyei kormányhivatal, tőlük kell két aláírás. A  területi állat-egészségügyi és élelmiszer ellenőrző igazgatóság  a mezőgazdasági munka elvégzését igazolja, a földművelésügyi igazgatóság pedig a megmunkált földterület nagyságát hitelesíti  a földhasználati lap alapján.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)  ez az új elnevezése a korábbi, vámhatósággal kibővített APEH-nak az év elejétől nem regionális, hanem ismét megyei rendszerben dolgozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak küldeményeiket (elektronikus bevallás esetén a számlákat és az igazolást, illetve a papír alapú a nyomtatványt) nem a regionális címre kell küldeniük, hanem a megyei kirendeltségek címére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!