Gazdaság

2011.02.02. 08:40

Újabb lehetőség a kis- és közepes gazdaságoknak

Vinár - Már csak néhányan foglalkozunk sertéstenyésztéssel a községben, és szeretnénk a fiatalokkal megismertetni ennek előnyeit. Hollandiában, Belgiumban, Dániában egy négyzetkilométeren 300-500 sertést tartanak, nálunk pedig jó, ha harmincat.

Nagy Imre

Mindezt a szombati tanácskozáson mondta el Márkus József helyi termelő, a szimpózium egyik szervezője. A faluházban számos érdeklődő - köztük sok fiatal - volt kíváncsi a szakemberek javaslataira, akik azt is megfogalmazták, hogy a sertéstenyésztés növelheti a vidék munkalehetőségét, megtartó erejét, és a bizalmat a magyar áru iránt.
 
A kormány vidékfejlesztési programja szeretné megkötni a vidéken élőket, ehhez viszont munka kell. Ez egy alternatíva, amit feltétlenül meg kell próbálnunk. Ezelőtt nyolc évvel Marcalgergelyiben és Vináron 59 sertést tartottak. Az anyakoca évente kétszer ellik, tegyük fel, hogy tíz malacot. Ez csaknem 1200 hízó évente. A pápai húsiparnak ez egynapi munkája. És ugyanennyi, vagy több embernek lehetőség a munkavégzésre - fogalmazott Márkus József.



A tanácskozás résztvevőit Horváth Csaba, a település polgármestere és Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Szövetség megyei elnöke is köszöntötte, majd dr. Rajnai Csaba, a keszthelyi Pannon Egyetem nyugalmazott docense tartott vetítettképes előadást A magyar sertéstenyésztés jelenlegi helyzete és jövője a kis és közepes gazdaságok szempontjából címmel. A szakember a képekhez fűzött kommentárjában megdöbbentő számadatokat közölt a hazai sertéstenyésztés csökkenéséről (harminc év alatt harmadára esett a darabszám), szektorális megoszlásának áthelyeződéséről, a takarmány- és sertésárak elmúlt évekbeli hektikus változásairól. A gondok mellett a résztevők megismerhették a tenyésztés mai lehetőségeit, és a legsürgősebb teendőket is. 
 
Meg kell teremteni a termelés biztonságát, a feltételek felzárkóztatását a nyugat-európai termelés színvonalára  fogalmazott az előadó, aki szerint a termelés biztonságát döntően a fajtakérdés, a tartási környezet, a takarmányozás, az értékesítés és a támogatások határozzák meg. Dr. Rajnai Csaba előadását követően Tóth Sándor, az egyik nagy takarmánygyártó és forgalmazó cég munkatársa beszélt sertéstakarmányozási programjukról, illetve a toxinok gyártmányaik által kiküszöbölhető káros hatásairól. Ezt fórum követte, ahol az érdeklődők kérdéseket tettek fel az előadóknak. A szakmai beszélgetés a közös ebéd keretében is folyatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!