Gazdaság

2011.02.15. 15:51

Zsebpénzeket bankszámlára?

Budapest - Lemaradásban vagyunk a banki kapcsolatok terén Nyugat-Európától, de számos kelet-európai országban is többeknek van bankszámlája, mint nálunk. Az elmúlt tíz évben először tavaly nem bővült számottevően a bankok ügyfélköre. Hazánkban a felnőtt lakosok 82 százaléka, azaz ötből négy rendelkezik bankkapcsolattal.

Osváth Sarolta

Nemcsak a gazdaságilag lényegesen fejlettebb Ausztria vagy Szlovénia előz meg bennünket, hanem Csehország, Szlovákia és Horvátország is  derül ki a GfK Hungária Pénzügypiaci Adatszolgáltatások 2010 című összefoglaló tanulmányának legfrissebb eredményeiből. Némileg kedvezőbb képet mutat a gazdaságilag aktívnak tekinthető 2565 éves korosztály, akiknek több mint 88 százalékának van banki szerződése.

 



- Legnagyobb a lemaradás a legfiatalabb korosztályban, a középiskolások körében, nálunk ugyanis még nem jellemző, hogy ez a korosztály is rendelkezik bankszámlával. Nyugat-Európában már teljesen elfogadottnak számít, hogy a zsebpénzt a szülők a gyerek saját bankszámlájára utalják, míg nálunk szó szerint értelmezik - mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

 

 

Jellemző, hogy a magyar ügyfelek csupán a banki alapszolgáltatásokat veszik igénybe, az ügyfelek alig fele kizárólag folyószámlával vagy bankkártyával rendelkezik, más terméket, szolgáltatást nem vesz igénybe. A 30-39 éves korosztály viszont aktívan bankol, többségüknek több szolgáltatásra is van szerződése, mindössze 39 százalékuk egytermékes ügyfél.

Az európai átlagnál kevesebb bankkal állunk kapcsolatban, egy ügyfélre átlagosan 1,2 bank jut. A magas iskolai végzettségű, magas keresettel rendelkező személyeknek és a megtakarításaikat aktívan kezelőknek az átlagosnál többféle bankkapcsolatuk van.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!