Gazdaság

2011.04.12. 17:05

Górcső alatt az alumíniumipari privatizáció

Budapest - A Magyar Alumínium Zrt. (Mal) tulajdonosai is abban érdekeltek, hogy végérvényesen kiderüljön, mi okozta a tavaly októberi vörösiszap katasztrófát.

Tremmer Tamás

A tisztán látás érdekében a magyar alumíniumipar privatizációját is górcső alá vette a tavalyi vörösiszap katasztrófa körülményeit vizsgáló bizottság. A keddi ülésen dr. Bakonyi Árpádot, a Hungalu Zrt. volt elnökét, a Mal egykori résztulajdonosát (részvényeit a fiának adta át) faggatták.

A privatizációról szólva kiemelte, annak első üteme sikertelen volt, senki nem pályázott. A második ütemben, 1997-ben ketten pályáztak. A vevő Inotai Alumínium Kft. az Ajkai Alumíniumipari Kft. 10 millió forintos vételára mellett átvállalta cég 433 millió forintos azonnal fizetendő kötelezettségeit is. A vételár azért is volt korrekt, mert az Ernst and Young vagyon- és üzleti értékelése szerint az ajkai cég üzleti értéke a privatizáció előtti időszakban mínusz 5 milliárd forint volt - jegyezte meg.

Úgy vélte, az állam jól járt ezzel a privatizációval, mert ha ez nincs, akkor ma Magyarországon a Köfémen kívül nem lenne alumíniumipar. A cég az elmúlt években nem kért állami segítséget, folyamatos befizető és foglalkoztató volt. A Mal Zrt. ma is közvetve hatezer embernek ad munkát. Elmondta azt is, hogy a Kehi jelentése szerint a privatizációtól 2009 végéig a Mal Zrt. 4,9 milliárd forintot költött környezetvédelmi feladatokra.

Dr. Bakonyi Árpád lapunknak úgy nyilatkozott: a közbeszédben, a médiumokban nagyon sok fals információ látott napvilágot a szerencsétlenséggel kapcsolatban, ezeket ő megpróbálta a helyére tenni. A bizottsági tagok az elején még kétkedőek voltak, de úgy érezte, nyitottak volt a tények befogadására.

Jelenleg hozzávetőleg 30 kártérítési per folyik a Mal Zrt. ellen, de ezek egyikében sem dőlt még el a jogalap kérdése, az, hogy a Mal felelős-e a tavalyi vörösiszap katasztrófáért - közölte Ruttner György, a társaság ügyvédje. Leszögezte: a katasztrófa bekövetkezésének okairól az illetékes hatóságok még nem tudtak hivatalos, megnyugtatató, vagy objektív álláspontot kialakítani; az eljáró bíróságok még egyik perben sem állapították meg a Mal Zrt. felelősségét, peren kívüli egyezségek viszont már köttettek.

Dr. Bakonyi Árpád hozzátette, a tulajdonosok ugyancsak abban érdekeltek, hogy végérvényesen kiderüljön, mi okozta a tragédiát. Bármilyen erre irányuló erőfeszítés, kezdeményezés is van, ahhoz ők partnerként viszonyulnak.

A vörösiszap katasztrófával kapcsolatos felelősség feltárását végző vizsgálóbizottságnak novemberig kell elkészíteni a jelentését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!