Gazdaság

2011.05.17. 17:23

Egyelőre nem mozdulunk

Címkék#alapkamat

Budapest - A várakozásoknak megfelelően alakult az alapkamat, és még a júniusi-júliusi kamatdöntő üléseken is papírforma szerint, hatszázalékos szinten maradhat az irányadó ráta. Később azonban már esetleges kamatemelést is napirendre vehetnek a jegybankárok - írja Orosz Dániel, az AXA csoport stratégiai elemzési igazgatója.

Osváth Sarolta

Pillanatnyilag ennek azonban továbbra is csekély a valószínűsége, a pesszimista forgatókönyv akkor válhat realitássá, ha a nyersanyag és a nem feldolgozott élelmiszerek ára továbbra is kritikusan magas szinten marad - állítja az elemző. Az időben elhúzódó sokkhatás tovagyűrűzése már valószínűleg a feldolgozott élelmiszereken kívül más szolgáltatás- és termékcsoportokban is éreztetné a hatását. Egy ilyen negatív forgatókönyvről azonban még túl korai beszélni, meg kell várni, hogyan alakulnak az ársokkot kiváltó tényezők a következő hónapokban. A nyersanyagárak kilátásait tekintve egyelőre fellégezhetünk, hiszen május elején nagyon komoly korrekció indult el. Ezt látszik alátámasztani az Európai Központi Bank legutóbbi kamatdöntést követő kommentárja is, amelyből már egy lassabb, visszafogottabb kamatemelési ciklus körvonalazódik - ami egyébként meglepő és kedvező fordulatnak tekinthető - teszi hozzá Orosz Dániel. Az élelmiszerárak esetében a nyári időszak lesz a kritikus, ugyanis ezek szezonálisan a június-augusztus közötti időszak alatt kezdenek el korrigálni, mérsékelve a jelenlegi árnyomást. Amennyiben a nem feldolgozott élelmiszer- árakban augusztusig nem következik be a szezonálisan esedékes látványos korrekció, akkor az eddigi átmenetinek ígérkező ársokk egyre inkább elhúzódhat, fokozva a kamatemelés esélyeit.

 


 
Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint sem okozott csalódást a Magyar Nemzeti Bank döntése. Úgy látja, hogy a piac inflációs kilátásai mind 2011-re, mind 2012-re megközelítőleg egybevágnak az MNB-ével, jóllehet, a Budapest Alapkezelő számításai szerint idén decemberben az éves fogyasztóiár-index közelebb lesz az öt százalékhoz, mint a négyhez, azaz jelentősen távol esik majd az MNB és a kormány közös 3 +/-1 százalékos inflációs célsávjától. Ennek ellenére a közeljövőben nem számítunk kamatemelésre, mivel a magasabb infláció részben a nyersanyagáraknak, részben bizonyos szabályozott árak változásának köszönhető - hangsúlyozza. Az irányadó kamat természetesen nemcsak a hazai folyamatok, hanem a külső környezet függvénye is, ahol a hangulat egyértelmű romlása figyelhető meg. Ez egyelőre viszont nem elegendő arra, hogy az MNB emelje az irányadó kamatokat.

 


 
A Budapest Alapkezelő elemzője szerint a kamatszint marad a következő hónapokban. Ez abban az esetben változhat, ha az európai adósságválság eseményei olyan fordulatot vennének, amelyek az európai pénzügyi rendszer stabilitásába vetett hitet rendítenék meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!