Gazdaság

2011.05.11. 03:08

Elkerülték Berhidát a pénzügyi gondok

Címkék#Berhida

Berhida - Intézményeink működtetését biztosítottuk a 2010-es, komolyabb pénzügyi nehézségek nélküli évben. Pergő Margit, a település polgámestere mondta ezt a Petőfi Művelődési Házban tartott keddi közmeghallgatáson, amelyre mintegy harminc helybéli látogatott el.

Szabó Péter Dániel

A tavalyi költségvetést illetően a város első embere hangsúlyozta, az 1,223 milliárd forintos kiadási oldal jelentős részét (378 millió forintot) az oktatási intézmények fenntartása és működtetése tette ki, de jelentős összeg volt a szociális támogatások folyósítása (103 millió), a Település Ellátó Szolgálat működtetése (79 millió), valamint a kulturális intézmények fenntartása (38 millió) is.

- Ha az oktatási intézmények esetében az állami normatívát levonjuk a 378 milliós összegből, a gyermekek nevelése és tanítása akkor is elviszi a teljes iparűzési és építményadót, s akkor még nem jutott pénz a fejlesztésre - mondta el Pergő Margit, aki kiemelte, nagy szükség lenne az energiafaló, telente milliós közüzemi számlával bíró épületek hőszigetelésére és a nyílászárók cseréjére.

 

Ami a 2011-es esztendőt illeti, a közmunka-program lapunkban is részletesen tárgyalt változásai miatt nehezebb helyzetbe került a település.

- Aki nem dolgozik, az havi 28 500 forintot kap, akit pedig négy órában foglalkoztatunk 32 500 forintot vihet haza a hónap elején, azaz nincs ösztönző erő - összegzett a polgármester, majd hozzátette, az idei a pályázatok megvalósításának éve lesz Berhidán, elsőként a családbarát városközpont-projekt keretében elkészült műanyag borítású sportpályát adják át csütörtökön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!