Gazdaság

2011.05.17. 05:59

Tetőről a dobogóra került Dávid

Ajka - A Bercsényi Miklós Szakközépiskola és Szakiskola tavaly végzett diákja, Nagy Dávid egyedül képviselheti hazánkat a WorldSkills versenyen, a fiatal ácsok világbajnokságán. Ekkora siker még az iskola történetében sem volt.

Tóth B. Zsuzsa

A 22 évesnél fiatalabb szakmunkások októberi londoni versenyére készül most Dávid. Előtte azonban még megnyerte a döntőt, ahol az ő első helyezése mellett az iskola most végzős diákja, Leskovics Miklós szintén remekül szerepelt, ő a harmadik helyet szerezte meg. Miklós egyébként a 2011-es Szakma sztárja versenyen megszerezte szakmunkás-bizonyítványát is. Felkészülését Csukárdi Balázs elméleti szaktanár is segítette. Dávid fiatal ácsként, munka mellett, hétvégén készült a versenyre, nem sajnálva szabadidejét, energiáját. Áprilisban bizonyíthattak az országos válogatóversenyen az ajkai fiatal ácsok. Az Épí-tési Vállalkozók Országos Szakszövetsége immáron harmadszor rendezett szakmai gyakorlati versenyt a Construma kiállítás keretein belül. A versenyzők a feladat tervdokumentációját előre megkapták, és oktatójuk, Szabó Zsolt segítségével készültek a megmérettetésre, ahol segédlet nélkül, önállóan kellett bizonyítaniuk. A feladat egy tető makettjének elkészítése volt, a hétköznapi szerkezetektől eltérő alkatrészekkel. A makett elkészítése egyértelműen több ismeretet igényelt, mint a szakmunkásképző iskolák tananyaga, sőt, igazodott a nagyon magas nemzetközi szinthez is.

 



A feladatot dr. Hantos Zoltán, a SkillsHungary csapat ács szakértője állította össze és zsűrizte. A fiatal ajkai ácsok felkészülése olyannyira sikeres volt, hogy Nagy Dávid a dobogó első, Leskovics Miklós pedig a harmadik fokát foglalhatta el. Innét pedig egyenes út vezet a 2011 októberében megrendezendő londoni WorldSkillsre, azaz a világbajnokságra, valamint a stuttgarti ács Európa-bajnokságra.
 Az iskola két büszkeségének szakoktatója, Szabó Zsolt egy németországi továbbképzésen szerzett tudomást a versenyről, amelyen az iskola eztán minden évben szeretné indítani a tanulókat, akár a kőműves szakterületen is az építés fortélyait elsajátítókat. A két fiú tanára, Csukárdi Balázs Fenyvesi Zoltán igazgatóval együtt elégedett a tanulók teljesítményével. Nemkülönben Szabó Tamás vállalkozó, Miklós felkészítője. Mint elmondták, a srácok jól terhelhetők, szorgalmasak. A világversenyre egyébként hét magyar diák készült, ketten Ajkáról. Hazánk harmadik éve képviselteti magát a fiatalokkal a rangos eseményen, az ajkai intézmény most indított először nevezőket.

Miklós szerint a kétnapos döntő felért egy mestervizsgával, a szoros mezőnyben küzdve számára a három négyzetméteres fatáblán való szerkesztés bizonyult a legnehezebbnek. Annál is inkább, hiszen az iskolai tananyagnak nem része a feladat, amit kaptak. Nem csoda, hogy volt holtpont is, és ha felkészítőik és Vernyik Roland, a zsűri ácsmester tagja nem biztatják őket, talán fel is adták volna a versenyt. Utólag persze már tudják, hogy nagy hiba lett volna, hiszen bebizonyosodott számukra, hogy ha mindent belead az ember, sikert érhet el.
Miklós egyébként már gyermekkorában is bepillantást nyert a szakmába, hiszen több ács rokona is van. Azt mondja, egészen biztos, hogy ácsként dolgozik majd, ahogy a tavaly végzett Dávid is teszi már. A két tehetséges fiatal több szempontból is történelmet írt. A Bercsényi iskola elsőként jelent meg World-Skills válogatóversenyen, világ- és Európa-bajnokságon. Amellett elsőként lett egy iskolából két fiatal dobogós és továbbjutó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!