Gazdaság

2011.09.05. 08:47

Gyári születésnap - Könyvet készítettek a műtrágyagyártás múltjáról

Pétfürdő - A Nitrogénművek Zrt. idén ünnepli fennállásának nyolcvanadik évfordulóját, melyet jubileumi rendezvénysorozattal kíván emlékezetessé tenni.

Varga Ibolya

Az ünnepségsorozat szombaton kezdődött a pétfürdői közösségi házban, ahol dr. Blazsek István, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója idézte fel a társaság elmúlt nyolcvan évét, és előadását képekkel is illusztrálta.

A Magyar Ammóniagyár és a Magyar Műtrágyagyár 1931-ben  épült fel Pétfürdőn. A két gyár egyesülésével 1933-ban létrejön a Péti Nitrogén Műtrágyagyár Rt. azzal a célkitűzéssel, hogy a mezőgazdaságot nitrogénműtrágyával lássa el, valamint robbanóanyagok és lőpor gyártásához salétromsavat állítson elő.  A kőolajfeldolgozó üzem 1940-ben kezdte meg  működését, és ettől az  évtől a céget Péti Nitrogénművek Rt.-nek nevezik. Nagyarányú fejlesztéseket hajtanak végre  1945 és 1989 között. Ezek között a '60-as években 2,5 milliárdos fejlesztési program keretében felépült egy új ammóniaszintézis-üzem, savüzem, karbamidüzem, elindult a nagy tisztaságú argon termelése. Központi és kutatólaboratóriumok kezdték meg működésüket. A termelés alapanyagául szolgáló lignitről 1967-ben tértek át a földgázra. A választék bővítése érdekében megkezdődött a nitrogént és foszfort tartalmazó kettős műtrágya gyártása. Majd  1990. február 1-jén megalakult a Nitrogénművek Részvénytársaság, amely 1,6 milliárd forintos alaptőkével jött létre a jogutód nélkül felszámolt Péti Nitrogénművek berendezéseinek megvásárlásával. Ma a Bige Holding Csoport tagjaként az ország vezető műtrágyagyártója.

Délután a ligeti nagyszínpadon országos hírű fellépők szórakoztatták a társaság családi napján megjelent munkavállalókat, családtagjaikat és barátaikat. Az egész napos kulturális és sportprogramot tűzijáték és utcabál zárta.

A Nitrogénművek Zrt. a jubileumi évet a Vajdahunyad-várban megrendezendő kiállítással fejezi be  decemberben a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!