Gazdaság

2011.10.11. 18:52

Egyeztetett adatok

Veszprém - Ezekben a napokban kapja kézhez a megye csaknem ötszáz gazdálkodója a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adategyeztetésre felszólító végzését.

Varga Ibolya

Boros Gábor, a Veszprém Megyei Agrárkamara területi koordinátora tájékoztatása szerint a túligénylés feloldásában érintett termelők az egységes kérelmet tavasszal benyújtott összes megyei gazdálkodó mintegy 11 százalékát képviselik, ami lényeges csökkenést jelent az elmúlt évekhez viszonyítva mind megyei, mind országos adatokat tekintve.

A végzés kézhezvételétől számítva nyolc naptári nap áll rendelkezésre a válaszlevélnek a vidékfejlesztési hivatal megyei kirendeltségéhez való visszaküldésére. A nyomtatvány kitöltésében, a végzés és a vonatkozó jogszabályok értelmezésében és az ügyintézésben az agrárkamara szaktanácsadói és a falugazdászok az informatikai infrastruktúrájukkal idén is segítséget nyújtanak. A gazdálkodók között lesznek olyanok, akik adategyeztető válaszlapot nem kapnak a végzéshez, tehát nem kell semmit visszaküldeniük, mert parcellájuk egyedi fizikai mérésben részt vesz a túligényelt blokkban.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is október 16-tól az MVH 50 százalékos támogatási előleg folyósítását kezdheti meg, a fennmaradó támogatási összeget pedig december 1-jétől utalhatja a kifizető ügynökség a gazdálkodónak az MVH-hoz bejelentett bankszámlájára. Fontos, hogy a tavalyi évhez képest jelentős mértékben nő a terület alapú támogatás összege, Magyarország az idén 958 millió 593 ezer euró uniós forrást használhat fel terület alapú támogatásra. A támogatásra jogosult országos bázisterület nagysága 4 millió 829 ezer hektár, így egységes terület alapú támogatás jogcímen hektáronként legfeljebb 58 071,17 forint vehető igénybe, amit még a bázisterületet meghaladó igénylések csökkentenek, ami mintegy 20 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!