Gazdaság

2011.10.03. 09:54

Londoni elemzők: Magyarországnak szüksége lenne egy IMF-megállapodásra

A magyar költségvetési és monetáris politika egyaránt igyekszik a megfelelő irányba terelni a magyarországi gazdasági folyamatokat, de Magyarországnak szüksége lenne egy elővigyázatossági jellegű készenléti IMF-megállapodásra, amely óvná a gazdaságot a külső piaci kilengések hatásaitól, és mérsékelné a befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzat elvesztésének kockázatát is - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó térségi szakértői a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást. Megbeszéléseikről hétfőn Londonban kiadott ismertetésükben "jó hírnek" nevezték, hogy a meghirdetett strukturális intézkedések zöme már életbe lépett, vagy az év végéig érvénybe lép "az ígéreteknek megfelelően".

A ház citybeli elemzői szerint azonban a megfelelő költségvetés- és pénzügypolitikai irány ellenére "nincs elég muníció" a magyar gazdaság megvédésére a kedvezőtlen külső fejleményektől abban az esetben, ha az adósságválságban lévő euróövezet nem tesz azonnali stabilizáló lépéseket. A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint ezért "igen kívánatos lenne" Magyarország számára egy elővigyázatossági IMF-program.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!