Gazdaság

2011.10.14. 06:37

Munkahely: Aki keres, az találhat is?

Megyei körkép - Létszámleépítésről, hatékonyságnövelésről hallani úton-útfélen, ami magyarán szólva elbocsátásokat jelent. Találni-e munkát helyben, vagy irány a külföld?

Munkatársainktól

Veszprém megyében augusztusban összesen 1887 kiközvetítésre váró álláslehetőség jelent meg a munkaügyi központ nyilvántartásában, de ebből a hónap során mindössze 660-at tudtak betölteni. Ami egyértelműen igazolja, amit már régóta tudni, hogy a kínálat nem egyezik a kereslettel, ugyanis augusztus végén megyénkben 15 ezer munkanélkülit tartottak nyilván.

A gazdasági válságtól függetlenül, ősszel mindig megnövekszik a munka nélkül maradók száma a Balatonnál. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál felismerték: az osztrák síszezon és a balatoni nyári szezon jól kiegészíthetik egymást, ezért az ausztriai Vorarlberg tartomány gazdasági kamarájával közösen állásbörzéket szerveznek. Sikeres közvetítés esetén mindenki jól jár. A síparadicsomokba elsősorban szakácsokat, felszolgálókat, szobaasszonyokat keresnek szakképzettséggel, szakmai gyakorlattal, nyelvtudással. A munkalehetőséget öt hónapra kínálták. Az állásbörze mindig igen nagy érdeklődés mellett zajlik, ennek ellenére évente csak 15-20 jelentkező tud élni a lehetőséggel.

A legutóbbi állásbörzén érdeklődők egyike Horváth István volt, aki folyékonyan beszélt németül a munkaerő- közvetítővel. Dolgozott már külföldön, így tudja, mi vár rá odakint. A szezont üzletvezetőként a Balatonnál töltötte, télen viszont elszegődne a "sógorékhoz".

A hazai munkaerőpiac másik sajátossága a röghöz kötötöttség. Több felmérés is bizonyítja, a magyarok zöme nehezen mozdul. A kényszer azonban nagy úr. Az állástalanság, az adósságok miatt egyre többen veszik az útirányt a jó reményekkel kecsegtető Nyugat felé, ahol már egyszerű betanított vagy segédmunkásként a hazai fizetés többszöröse megkereshető.

A külföldi munkavégzés iránti növekvő népszerűséget erősítette meg egy veszprémi cég munkatársa is. Külföldre közvetítenek, konkrét munkára itthon szerveznek embereket, akiket kivisznek. Kovács Mária elmondta, az érdeklődés folyamatosan nő. Nemcsak munkanélküliek vállalnak így munkát, hanem olyanok is, akik megelégelték az itthoni minimálbért. Egyre többen szeretnének kimenni, akár hónapokra is, ma már a család hátrahagyása sem jelent akkora gondot.

Manapság elsősorban ismerősön keresztül lehet álláshoz jutni - állítja egy  24 éves fiatalember. Az ajkai Kedves Gergő C típusú német nyelvvizsgával és napjaink keresett szakmájával, szakácsként hónapok óta nem tud elhelyezkedni.

- Próbálkoztam a régió nagyobb városaiban állást találni, de vagy elutasítottak, vagy az ajánlott fizetés volt irreálisan kevés.

Gergő korábban, tanulóként fizikai munkát is vállalt iskolai nyári és téli szünetekben, de mint mondja, ennél azért többre vágyik. Barátoktól, ismerősöktől hallottam németországi és ausztriai munkalehetőségekről. Pár napja hívott egy külföldi vendéglős, tisztességes bért kínál, ráadásul a szállás és étkezés ingyen van. A fizetés az itthonihoz képest lényegesen magasabb még mosogatóként is.  Kérdésünkre elmondta, barátai, volt osztálytársai közül többen küzdenek azért, hogy munkát kapjanak  egyelőre itthon. Ő maga pedig már nem bízik egyetlen kormány munkahely-teremtési ígéretében sem.

 

A nyáron készült Eurobarometer európai uniós közvélemény-kutatás azt vizsgálta, az egyes tagállamok lakossága miként viszonyul a külföldi munkavállaláshoz. A reprezentatív felmérésből kiderül: a 15 éven felüli, aktív korú magyarok 29 százaléka számol azzal, hogy a jövőben valamikor külföldön fog dolgozni. Ez az arány jelentősen meghaladja a 17 százalékos uniós átlagot. A magyarok fele gondolja azt is, hogy az álláshoz jutás szempontjából külföldön könnyebb dolga lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!