Gazdaság

2011.10.12. 06:59

Trónfosztás a gazdasági toplistán

Megyei körkép - Éveken keresztül a Continental veszprémi leányvállalata volt a megye legnagyobb árbevételű cége, idén azonban trónfosztás történt, a péti Nitrogénművek Zrt. elfoglalta a "trónt".

Tremmer Tamás

Reálértéken is tekintélyes növekedést produkált tavaly hazánk ötszáz legnagyobb cége, az előrelépésnek azonban egyetlen forrása volt, az export. Mindez laptársunk, a HVG hagyományos összeállításából derül ki. A Top 500-ban a legnagyobb hazai cégek teljesítményét vették górcső alá, kitérve a megyék, illetve az ágazatok helyzetére is.

Ahogy azt már az elmúlt években megszoktuk, Veszprém megyei vállalat nem tud bekerülni az ország legnagyobb cégei közé, de még a legjobb százban sincs helyük. Éveken keresztül a Continental veszprémi leányvállalata volt a megye legnagyobb árbevételű cége, idén azonban változott a helyzet, trónfosztás történt.

A péti Nitrogénművek Zrt. elfoglalta a "trónt", így az országos lista 118. helye az övék, amit a 66,881 milliárdos árbevételükkel értek el. Szorosan ott van mögöttük a veszprémi Continental, amely 66,148 milliárd forintot realizált tavaly, ezzel a 119. helyen állnak.

A veszprémi Valeo Auto-Electric Kft. 40,810 milliárdos árbevétele a 187. helyre volt elég. Mögötte két ajkai társaság áll: 225. a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. (33,634 milliárd), illetve 258. a Le Belier Magyarország Kft. (29,030 milliárd). 334. a veszprémi Vöröskő Kft. (22,761 milliárd), 370. a nemesvámosi MTD Hungária Kft. (20,233 milliárd), 411. a Pápai Hús 1913 Kft. (18,755 milliárd), 463. az ajkai Polus-Coop Zrt. (16,632 milliárd), 464. a devecseri Gallus Baromfitenyésztő Kft. (16,574 milliárd).

Blazsek István, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója a Naplónak elmondta, az elmúlt években több milliárd forintos beruházásokat hajtottak végre a társaságnál. A hatékonyság- és kapacitásnövelő fejlesztéseknek az az eredménye, hogy az előző évihez képest 49 százalékkal tudták növelni árbevételüket. A hazai piaci helyzetük mellett nagyon jók az exportkilátásaik. Dinamikus jövő előtt áll a társaság, idén elérhetik akár a 80 milliárdos árbevételt is.

Megyénk a gyenge láncszem a közép-dunántúli régióban

Azt eddig is tudtuk, hogy a közép-dunántúli régió leggyengébb láncszeme megyénk, ami most sajnos ismét beigazolódott. A Top 500-ban szereplő Veszprém megyei vállalatok összes éves árbevétele 331 milliárd forint, miközben Komárom-Esztergom megye 2478, Fejér megye 2443 milliárd forinttal büszkélkedhet. A másik két megye legjobb cégeinek az árbevétele több mint hétszerese a Veszprém megyeiekének! Előbbi megyéből 28-an, a másikból 25-en szerepelnek a toplistán, miközben megyénk csak tíz szereplőt ad. Nálunk kevesebb árbevételről csak Békés (74 milliárd), Zala (81 milliárd), Nógrád (82 milliárd), Tolna (249 milliárd) adhat számot, de az agyonsajnált Szabolcs megye is felmutat 327 milliárdot. A 19 megyéből a 14. helyen állunk a fejlett közép-dunántúli régió tagjaként. Nincs mit hozzáfűzni ehhez az eredményhez.

Ha ágazati bontásban nézzük a Top 500 szereplőit, dobogóra itt sem sikerült kerülnie senkinek, a megyei szereplőknek be kellett érniük két ötödik helyezéssel. A járműipari ágazatban tizedik a Continental, huszadik a Valeo. A kiskereskedelmet folytató társaságok között huszadik a Vöröskő, 27. a Polus-Coop. Az élelmiszer- és dohányipar, mezőgazdaság ága- zatban ugyancsak két szereplő van megyénkből, a Pápai Hús 30., a Gallus 37. A vegyipari, gumi- és műanyagipari cégek között ötödik a Nitrogénművek. A gépgyártásban érdekelt MTD 16., a fémfeldolgozók között a Mal ötödik, a Le Belier hetedik.

 

Készül a Veszprém megyei Top 100 is

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága, a KSH Veszprém Megyei Igazgatósága, valamint a Napló szerkesztősége összefogásával immár ötödik alkalommal készítjük el a Veszprém megyei Top 100 kiadványt, amelyben Veszprém megye gazdasági folyamatait, a kamara tevékenységét, a gazdasági teljesítményüket vesszük górcső alá. Túlléptünk-e a válságon, vagy itt az újabb megtorpanás? Miként alakult Veszprém megye gazdasága az elmúlt egy évben? Milyen pozitív és negatív hatások érték a gazdaság szereplőit, a szabályozók változása milyen hatással volt a tevékenységükre? Milyen a szakmunkás-utánpótlás, hogyan alakul a képzés? Izgalmas kérdések még izgalmasabb válaszokkal. Kihagyhatatlan olvasmány a gazdaság szereplőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!