Gazdaság

2011.11.11. 18:55

Rontott Magyarország kilátásain a Fitch

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

MTI

 A legnagyobb európai hitelminősítő júniusban javította stabilra negatívról a magyar kilátást, amelyet most ismét negatívra rontott. 
 A kilátásrontás a hosszú futamú deviza- és hazai adósság "BBB mínusz", illetve "BBB" besorolásaira vonatkozik. A cég ezeket az osztályzatokat a kilátás negatívra módosításával egy időben megerősítette, a rövid futamú kötelezettségek "F3"-as besorolásával, valamint a kereskedelmi adósokra külön megállapított, elsőrendű "A mínusz" osztályzati országplafonnal együtt.
   
A magyar osztályzati kilátás felülvizsgálatát Matteo Napolitano, a Fitch szuverén besorolási igazgatója szerint a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlása indokolta. Napolitano az okok közé sorolta a kilátásrontáshoz fűzött elemzésében azt is, hogy a Fitch Ratings szerint több költségvetés-politikai intézkedés, valamint a devizaalapú hitelek piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele ártott a külföldi befektetői bizalomnak. A Fitch Ratings szerint a középtávú növekedési kilátások ettől a  bizalomtól függnek.
   
Napolitano elemzése szerint az erősödő kockázatkerülés növelte a lejáró külső szuverén kötelezettségek refinanszírozási rizikóit. A Fitch Ratings számításai szerint Magyarországnak 2012-ben hozzávetőleg 4,6 milliárd euró, 2013-2014-ben pedig évente 5-5,6 milliárd euró devizaadósság refinanszírozásáról kell gondoskodnia. A nem rezidens befektetők által tartott, forintban denominált adósság bármilyen potenciális eladása ugyancsak fokozhatja a finanszírozási feszültségeket, és a kormány által a jegybanknál tartott 1,6 milliárd eurós készpénzbetét "mérsékelt védelmet" nyújt a refinanszírozási kockázatokkal szemben.
   
A Fitch Ratings vezető elemzője szerint meredeken romlottak a növekedési kilátások Magyarországon és fő nyugati-európai kereskedelmi partnerországaiban egyaránt. Az elemzés felidézi, hogy a Fitch a múlt hónapban az addigi 1,8 százalékról 0,8 százalékra rontotta az euróövezetre adott jövő évi GDP-növekedési előrejelzését. Ebben a környezetben - és tekintettel a költségvetés feszesebbre vonása, valamint a magánszektorban zajló adósságleépítés által is visszafogott belső keresletre - a Fitch Ratings azzal számol, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme 2012-ben csak 0,5 százalékos lesz.
   
A cég felidézte, hogy idén júniusban összeállított előző előrejelzésében még jóval magasabb, 3,2 százalékos magyar GDP-növekedést jósolt 2012-re.
   
A Fitch Ratings a pénteki magyar kilátásrontáshoz fűzött elemzésében  közölte, hogy a kormány elkötelezettnek tűnik a költségvetési konszolidáció mellett, és bár a strukturális deficit valamelyest növekszik az idén, a GDP-arányos államháztartási egyenleg várhatóan 3,5 százalékos többlettel zár 2011-ben, jórészt jelentős egyszeri tényezők hatására. A Fitch ezek közé sorolta a magánnyugdíj-pénztári vagyon visszaáramoltatását az állami szférába.
   
A hitelminősítő saját előrejelzése szerint az államadósság-ráta 2011 végére a hazai össztermék 76 százalékára süllyed a 2010 végén mért 80 százalékról.
A Fitch Ratings a pénteki elemzésben közölte ugyanakkor, hogy a gyenge növekedési kilátások, az egyes intézkedések végrehajtása körüli bizonytalanságok, valamint a "potenciális reformfáradtság" miatt nehéznek tartja a jövő évi 2,5 százalékos deficitcél elérését, és a maga részéről 2012-ben 3,3 százalékos GDP-arányos magyar államháztartási hiányt valószínűsít.
   
A hitelminősítő jóslata szerint a végtörlesztési program "meglehetősen kevéssé hatékonynak" bizonyulhat, és negatív következményekkel járhat. A hitelszűke és az elégséges megtakarítások hiánya miatt valószínűleg nem fogja meghaladni a 20-25 százalékot a kedvezményes árfolyamon végtörlesztett svájci-frankalapú hitelek aránya a teljes állományon belül - áll a Fitch elemzésében.
   
A cég szerint azonban ez is nyomást fog gyakorolni a forintra és a bankrendszer mérleghelyzetére, amelyet máris rendkívüli adóztatás, a nem teljesítő kinnlevőségek arányának emelkedése, és a több éve lanyha gazdasági aktivitás terhel.
   
Jóllehet a magyar bankrendszer alapszintű - Tier 1 - átlagos tőkemegfelelési rátája, amely szeptemberben 10,9 százalék volt, kedvezőnek tűnik, számos bank azonban már veszteséges, és feltőkésítésre fog szorulni, amit várhatóan a külföldi anyabankok végeznek majd el. A külföldi tulajdonos bankok azonban valószínűleg folytatják magyarországi kitettségük leépítését, a hitelkínálat pedig jó eséllyel tovább szűkül, és ez is nyomást gyakorol a növekedésre - áll a Fitch elemzésében.
   
Magyarországon változatlanul érvényesülnek ugyanakkor besorolási erősségek, köztük a politikai stabilitás és a nagy folyómérleg-többlet, amely a Fitch előrejelzése szerint 2011-2012-ben, éves átlagban a GDP-érték 2,4 százalékának felel meg.
   
Az elemzés szerint ugyanakkor Magyarország ki van téve az esetleges euróövezeti recessziónak és a pénzügyi instabilitás fokozódásának. A jelenleg vártnál jelentősen meredekebb lassulás, a magánszektorbeli tőkekivonás vagy a bankszektorbeli problémák jelei, a kockázati felárak vagy a költségvetés-finanszírozási feszültségek emelkedése leminősítéshez vezethet, csakúgy, mint a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettség érdemi gyengülése.
   
Pozitív hitelminősítői lépést eredményezhet ugyanakkor, ha a kormány teljesíti államháztartási hiánycéljait, a gazdaság visszatér az egészséges ütemű növekedéshez, különösen akkor, ha ez jelentős szerkezeti reformokkal és a küladósság-ráták csökkenésével összefüggésben történik - áll a Fitch Ratings pénteki elemzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!