Gazdaság

2012.01.02. 18:56

Kevés a munkáskéz

Budapest - A lakosság számának és korösszetételének változása miatt Európában 15, Magyarországon 16 százalékos munkaerőhiány várható 2050-re, amire a rugalmas foglalkoztatási formák jelentik a megoldást.

Tremmer Tamás

Az Eurostat adatain alapuló előrejelzés szerint 2050-re jelentősen megváltozik a lakosság korösszetétele: a 40-44 évesek aránya például 7,6 százalékról alig hat százalékra csökken majd, miközben a 80 év felettiek aránya 4,4 százalékról 11 százalékra emelkedik. A változások nemcsak a szociális ellátórendszert, hanem a gazdaságot is kihívások elé állítják, hiszen az aktív korúak számának csökkenése munkaerőhiányhoz vezet.

A hazai munkaerő-piaci helyzet szintén azt mutatja, hogy változás szükséges. A foglalkoztatottsági ráta az elmúlt években stabilan 55-57 százalékos volt, pedig az Eurostat adatai szerint a munkaerő-piaci űr betöltéséhez legalább 67 százalékra kellene növelni. Különösen az alacsonyan képzettek között sok a munkanélküli: az alapfokú végzettségűek között mindössze 23,8 százalékos a foglalkoztatottság. Emellett a kisgyermekes anyák és a megváltozott munkaképességűek találnak vissza nehezen a munkaerőpiacra.

A flexibilitás elvét követve jelentős munkaerő-piaci po- tenciál mozgósítható. Eszerint rugalmasabb, de anyagi biztonságot garantáló munkaszerződések szükségesek, valamint folyamatos képzések, melyek növelik a munkaerő versenyképességét. Ezáltal mind a munkavállalók, mind a gazdaság gyorsabban reagálhat a munkaerő-piaci változásokra. Ilyen megoldás többek között a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkaerő-kölcsönzés vagy a távmunka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!